^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Konferencja branżowa dla hodowców i producentów drobiu „Produkcja drobiarska na Śląsku aktualne zagadnienia”

Wojewódzka Konferencja Drobiarska – reasumpcja wykładów

D2

Trochę z opóźnieniem, ale nie sposób nie poinformować o udanej, konferencji nt.: „Produkcja drobiarska na Śląsku aktualne zagadnienia”, która odbyła się w dniu 7 czerwca br. w Oddziale ŚODR w Mikołowie. Jej uczestnikami byli wiodący fermowi producenci drobiu mięsnego-brojlera oraz producenci jaj konsumpcyjnych, hodowcy stad reprodukcyjnych, oraz właściciele ubojni z terenu województwa śląskiego. Konferencja branżowa została zorganizowana przez specjalistów Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa Oddziału ŚODR w Mikołowie. Ciekawa tematyka sprawiła, że spotkała się z dużym zainteresowaniem, środowiska drobiarskiego, bowiem liczba uczestników wyniosła ponad 42 osoby. Otwarcia konferencji i słowo wstępne o działalności ŚODR w Częstochowie oraz roli doradztwa w branży drobiarskiej wygłosiła v-ce dyrektor ŚODR Anna Szymik Dyrektor Oddziału w Mikołowie. W trakcie konferencji poruszono szereg istotnych dla środowiska drobiarzy kwestii. Najlepsi specjaliści branży jako prelegenci mieli możliwość zaprezentować wykłady dotyczące aktualnej problematyki zootechniczno-weterynaryjnej, żywieniowej, bioasekuracji ,dobrostanu oraz oceny oddziaływania ferm na otaczające środowisko naturalne, ze szczególnym uwzględnieniem sąsiedztwa, budynków mieszkalnych znajdujących się w bezpośredniej bliskości. Zostały omówione główne zalecenia inspekcji weterynaryjnej dotyczące profilaktyki i bioasekuracji oraz minimalnych warunków utrzymania kurcząt brojlerów. Wymóg zgodności sprawowania opieki nad kurczętami brojlerami, wymóg prowadzenia dokumentacji o: liczbie wprowadzonych kurcząt, powierzchni użytkowej, liczbie padłych kurcząt brojlerów stwierdzonych podczas każdej kontroli i przyczynach ich śmierci, liczbie kurcząt uśmierconych i przyczynach ich uśmiercania, liczbie kurcząt brojlerów pozostałych w stadzie po sprzedaży lub po uśmierceniu.

D1
W wystąpieniach szczególny nacisk położono na wymóg ochrony stada w kierunku Salmonelli „Krajowego programu zwalczania niektórych typów Sallmonella w stadach brojlerów gatunku kura” (Gallus gallus) : badania na nosicielstwo, szczegółowa dokumentacja, metodyka, próby, diagnostyka laboratoryjna zgodnie z programem, wymóg kontroli masy ciała, w 7 dniu życia, a następnie każdego dnia kończącego kolejny tydzień oraz tempa przyrostu masy mięśniowej, wymogi : oświetlenia, natężenia światła mierzonego na poziomie oka ptaka 20 lux, zapewniające 80 % powierzchni, programu świetlnego 6 godzin zaciemnienia, z jednym okresem zaciemnienia trwającym przynajmniej 4 godziny w systemie 24-godzinnym,od 1 dnia, do 3 dni przed przewidzianym ubojem. Ponadto w systemach świetlnych zapewnienie dla kurcząt brojlerów dostępu do wody, paszy, dwukrotnego przeglądu stada, obsady, urządzeń do karmienia, pojenia, wyposażenia w ściółkę i jej wymiany, minimalizacji poziomu hałasu, wentylacji, dobrostanu, systemów: schładzania, ogrzewania. Ciekawa tematyka prezentowanego wykładu wywołała mnóstwo pytań i burzliwą dyskusję, która pozwoliła na wyjaśnienie wielu wątpliwości i problemów. W dalszej kolejności omówione zostały metody ograniczenia negatywnego wpływu ferm drobiu na środowisko naturalne -Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, który zawiera praktyczne rady dotyczące ochrony środowiska. Integralną częścią KDPR-u jest dokument referencyjny (BREF) dotyczących najlepszych dostępnych technik (BAT) w intensywnej produkcji drobiu. Bardzo interesujące i praktyczne wykłady pod kątem ekonomiczno-weterynaryjnym i bioasekuracyjnym poruszały najnowsze doniesienia dotyczące profilaktyki stad pod kątem antybiotykoodporności, mykotoksyn w paszach i ściółce oraz strat ekonomicznych spowodowanych przez grzyby w produkcji drobiarskiej, jak również znaczenie jakości wody w systemach pojenia na fermach drobiu oraz korzyści wynikające z zastosowania karnityny.

D3

Optymalizacja kosztów produkcji drobiu z zastosowaniem innowacyjnych metod i trendów w żywieniu dodatkami paszowymi nowej generacji, wdrożonych osiągnięć biotechnologii i biotechniki, eliminujących stosowanie antybiotyków ze szczególnym uwzględnieniem roli włókna w żywieniu drobiu dla poszczególnych grup technologicznych. Po zakończeniu części wykładowej odbyło się ożywione forum dyskusyjne w którym wypowiadali się czołowi hodowcy i producenci drobiu.. Konferencja była bardzo udana i pożyteczna dla wszystkich jej uczestników. Tego rodzaju konferencje będą organizowane w miarę zapotrzebowania ze strony środowisk branżowych i pojawiających się problemów w produkcji drobiarskiej. Hodowcy i producenci drobiu bardzo wysoko ocenili poziom merytoryczny i organizacyjny konferencji. Informacje i wiedza jaką zdobyli uczestnicy branżowej konferencji zorganizowanej przez ŚODR w Częstochowie Oddział Mikołów, w omawianej tematyce z pewnością będą niezwykle przydatne dla śląskich hodowców i producentów drobiu w sprostaniu wielu stojących przed nimi wyzwań i osiągnięciu jak największych ekonomicznych korzyści jak również dostosowaniu produkcji do aktualnych przepisów.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com