^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Innowacyjnośc w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiat" - RELACJA

loga napis sir ŚODR„Innowacyjność w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt"

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

 

Projekt opracowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

 

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 -Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

SWINKI SIR

 

            Tradycyjnie już pod koniec roku, odbywają się u nas, w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego spotkania hodowców i producentów trzody chlewnej, można powiedzieć ten czas upływa pod znakiem – świni, ale tym razem rozmachem i atrakcyjnością przyćmił poprzednie lata.

5

4

Śmiało można powiedzieć, że te tradycyjne jednorazowe spotkania przybrały wielowątkowy, kilkudniowy charakter – Dni Świni 2016, a to za sprawą realizacji projektu opracowanego przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie „ Innowacyjność w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt” w ramach którego odbyły się dwie duże konferencje w Częstochowie i Mikołowie.

1

To coś w rodzaju forum wymiany myśli, doświadczeń ale i praktycznych rozwiązań dotyczących w szerokim rozumieniu chowu i hodowli świń.

3Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

2W Częstochowie

Najpierw 22 listopada w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie przy ul. Ks. Kard. S. Wyszyńskiego 70/126 odbyła się konferencja „Innowacyjność w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt”, którą uroczyście otworzyła Pani Beata Fąfera – z-ca Dyrektora ŚODR.

6

 

Niezwykle interesująco przedstawiała się tematyka zagadnień merytorycznych poruszanych na konferencji:

  • -- Potencjał genetyczny świń i możliwości jego wykorzystania – dr inż. Aurelia Mucha / IZ Balice /
  • -- Innowacyjność w chowie i hodowli trzody chlewnej – dr hab. inż. Jacek Walczak / IZ Balice /
  • 8
  • -- Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt – dr inż. Piotr Polok / POLSUS /
  • -- Zdrowie świń i profilaktyka podstawą efektywnej produkcji – dr inż. Piotr Polok /POLSUS/
  • 9
  • -- Nowe tendencje w żywieniu świń i znaczenie dodatków paszowych – dr hab. inż. Jacek Walczak / IZ Balice /
  • -- Produkty regionalne i lokalne szansą rozwoju hodowli i regionu – dr inż. Aurelia Mucha / IZ Balice /
  • 12

Prelegentami byli wybitni specjaliści z branży trzodziarskiej Instytutu Zootechniki w Balicach oraz PZHiPTCH POLSUS więc nie dziwi ogromne zainteresowanie jakie wzbudziła. Szczególny odzew znalazł problem afrykańskiego pomoru świń i ogromne znaczenie bioasekuracji w jego zwalczaniu. Z nie mniejszym zainteresowaniem spotkały się zagadnienia innowacyjności w chowie i hodowli świń i wielkie możliwości jakie na tym polu są i mogą mieć miejsce.

7

I w Mikołowie

Natomiast 24 listopada w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie O/ Mikołów przy ul. Gliwickiej 85 odbyła się podobna konferencja.

10

Zagadnienia merytoryczne w jakiejś części pokrywały się z poprzednią konferencją ale wzbogacone o żywą dyskusję nad rolą i znaczeniem Inspektoratu Weterynarii w bieżących problemach hodowców i producentów świń.

14

11

Na obu spotkaniach dla uczestników serwowany był urozmaicony poczęstunek a w przerwie wykładów obiad z zestawem dań do wyboru.

13

Problematyka obu spotkań wzbudziła niezwykłe zainteresowanie, o czym świadczy nie tylko duża liczba uczestników jak i fakt, że mimo obszernego i tak programu merytorycznego konieczne stało się w obu przypadkach przedłużenie zaplanowanego czasu a na koniec przy tradycyjnym śląskim żurku, jeszcze długo trwały ożywione dyskusje o zagadnieniach dotyczących chowu i hodowli świń.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com