^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Co dalej z białkiem paszowym ?

DSCF25911

Rada Ministrów na posiedzeniu w dniu 12 lipca 2016 r. przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach. Nowelizacja ma na celu zmianę przepisu art. 65 w zakresie terminu wejście w życie zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego. Zgodnie z tym projektem przedmiotowy zakaz będzie obowiązywał od 1 stycznia 2021 r.

W Polsce, jak i w pozostałych krajach Unii Europejskiej, występuje deficyt białka paszowego, który uzupełniany jest importem śruty sojowej, głównie z Argentyny, Paragwaju, Brazylii i USA. Obecnie w naszym kraju nie ma realnych możliwości całkowitego zastąpienia śruty sojowej innymi, alternatywnymi produktami białkowymi pochodzenia krajowego.

Celem nadrzędnym dla Rządu jest opracowanie i wdrożenie rozwiązań systemowych umożliwiających stopniowe odchodzenie od stosowania w żywieniu zwierząt pasz pochodzących z roślin genetycznie modyfikowanych i zastępowanie ich paszami pochodzących z upraw roślin białkowych krajowego pochodzenia.

Działania, które zostały podjęte i będą kontynuowane w celu zwiększenia bezpieczeństwa białkowego:

  • Program restytucji produkcji gatunków rodzimych roślin strączkowych w celu częściowego zastępowania importowanej śruty sojowej podjęty przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od roku 2010.
  • Wieloletni program badawczo-wdrożeniowy Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego , ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach zakończony w 2015 r. , którego wyniki są przedmiotem wdrażania.
  • Program wieloletni pt. Zwiększanie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju na lata 2016-2020, w którym będą dalej realizowane m.in. badania genetyczne wspomagające hodowlę rodzimych odmian roślin strączkowych, badania agrotechniczne i żywieniowe. Gatunki nad którymi będą prowadzone badania to: groch, łubiny: żółty, biały i wąskolistny, bobik oraz krajowe odmiany soi.
  • Analiza opracowanych przez Państwowy Instytut Ekonomiki Rolnictwa i gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy ekspertyz w zakresie możliwości stosowania alternatywnego żywienia zwierząt wysokobiałkowymi materiałami paszowymi innymi niż genetycznie modyfikowana śruta sojowa w aspekcie skutków ekonomicznych, organizacyjnych i produkcyjnych w Polsc , w świetle możliwości wprowadzenia zakazu GMO.
  • Skarmianie krzyżowe mączek mięsno-kostnych pod warunkiem zmian legislacyjnych w prawie Unii Europejskiej umożliwiających ich stosowanie w żywieniu zwierząt.
  • Umożliwienie stosowania w żywieniu zwierząt tzw. białka z owadów, pod warunkiem wpisania do katalogu materiałów paszowych tego białka jako materiał paszowy.
  • Wykorzystanie śruty rzepakowej, która obecnie nie jest w pełni wykorzystana przez krajowych przetwórców.
  • Analiza wyników programu hodowlanego dotyczącego roślin strączkowych i soi niezmodyfikowanej genetycznie.
  • Weryfikacja zasad udzielenia wsparcia w ramach instrumentów PROW 2014-2020 Premie dla młodych rolników i Restrukturyzacja małych gospodarstw.
  • Uruchomienie działania Współpraca objętego PROW 2014-2020.

Źródło: Zredukujmy deficyt białka w paszach (Materiały Departamentu Żywności i Wetrynarii)- Biuletyn Informacyjny 7-8 /2016.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com