^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Prężne KGW Radziejów-Popielów z Rybnika

W dniu 24.05.2018 r. w Domu Przyjęć Iwona w Rybniku miało miejsce spotkanie Koła Gospodyń Wiejskich Radziejów-Popielów z okazji zbliżającego się Dnia Matki. Uroczystość uświetniły występy dzieci z pobliskiego przedszkola oraz scenki kabaretowe i autorskie piosenki w wykonaniu samych Pań z Koła. W spotkaniu wziął również udział prezes Kółka Rolniczego z Radziejowa-Popielowa Pan Wiktor Adamczyk.

KGW Radziejów Popielów 6

KGW Radziejów Popielów 5

KGW Radziejów Popielów 3

Podczas spotkania nie zabrakło też akcentów regionalnych, gdyż zarówno przedszkolaki, jak i gospodynie podczas wystąpień promowali <swoja ślonsko godka>. Scenki kabaretowe po raz kolejny dowiodły, że Panie mają dystans do siebie i nie boją się pokazać przed publicznością przebrane za księdza czy podstarzałego tetryka z sumiastym wąsem.

KGW Radziejów Popielów 2

KGW Radziejów Popielów 4 

          KGW Radziejów Popielów 7

O niegasnącej aktywności KGW Radziejów-Popielów świadczy również fakt o ich zakwalifikowaniu się, jako jednego z trzech kół z terenu województwa śląskiego, do udziału w warsztatach kulinarnych pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem, co zjem” organizowanych przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty będą miały miejsce 28-29.06.2018 r. w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów. Koło Gospodyń będzie prezentować lokalny produkt jakim jest hauskyjza (ser domowy/chodzący) oraz wodzionka.

Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy warsztatów poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.  

           

Ramowy program warsztatów:

Dzień I

09:00 - 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach

10:00 - 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''

12:00 - 13:00 Przerwa na obiad

13:00 - 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?''

15:00 - 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności''

16:00 - 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej''

18:00 - 18:30 Dyskusja

Dzień II

09:00 - 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''- podsumowanie i wymiana doświadczeń

10:00 - 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?''

11:00 - 13:00 Warsztaty kulinarne

13:00 - 14:00 Obiad

14:00 - 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach'' - kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne

16:00 - 16:30 Podsumowanie i zakończenie

(www.efrws.pl)

Trzymamy kciuki za nasze Koło i życzymy mu wielu sukcesów.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com