^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Zmiany w zasadach uboju na użytek własny

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju zwierząt gospodarskich. Proponowane zmiany dotyczą ułatwień w zdobywaniu kwalifikacji przez osoby, które będą dokonywać uboju zwierząt kopytnych na użytek własny.

Uboju cieląt w wieku do 6 miesiąca życia, świń, owiec i kóz na użytek własny będzie mogła dokonać osoba pełnoletnia, która posiada odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek bólu, cierpienia czy niepokoju. Wymagany poziom kwalifikacji potwierdzi zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie przez powiatowego lekarza weterynarii, lub na jego zlecenie przez inny podmiot. Produkty uzyskane w związku z ubojem na użytek własny nie będą być mogły umieszczane na rynku.

Powyższe wymagania nie dotyczą uboju drobiu, zajęcy i królików poza rzeźnią na potrzeby własnej konsumpcji domowej

uboj

Jeżeli ubój drobiu, zajęcy i królików na terenie gospodarstwa dotyczyć będzie bezpośredniej dostawy małych ilości mięsa przez producenta konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym dostarczającym takie mięso bezpośrednio producentom końcowym w formie mięsa świeżego, to osoby dokonujące uboju będą musiały posiadać kwalifikacje analogiczne jak w przypadku uboju zwierząt kopytnych na użytek własny.

Zmiany zostaną wprowadzone wraz z nowelizacją rozporządzenia z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.

Źródło: www.minrol.gov.pl

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com