^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
10
11
16
23
24
25
27
Data : środa, 27 listopad 2019
30

Byliśmy na Dniu Otwartych Drzwi w Skierniewicach

Kopia 2Wykład Skierniewice Zdjęcie0340

 

W dniu 24 czerwca br. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach gościł na warzywniczych obiektach doświadczalnych producentów warzyw oraz przedstawicieli służb doradczych z całej Polski. Celem spotkania była prezentacja i popularyzacja doświadczeń i badań prowadzonych w szklarni doświadczalnej, tunelach, mikropoletkach oraz Polu Doświadczalnym. W Pracowni Grzybów Jadalnych zaprezentowano doświadczenia z zakresu uprawy pieczarek i boczniaka. Pracownicy Zakładu Genetyki, Hodowli i Biotechnologii przedstawili nowe odmiany mieszańcowe ogórków polowych wyhodowane
w Skierniewicach. W punkcie konsultacyjnym projektu „Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych.” można było się dowiedzieć dlaczego warto zainteresować mikroorganizmami wspomagającymi wzrost i chroniącymi rośliny przed czynnikami stresowymi, głównie organizmami chorobotwórczymi.

Główne zagrożenia chorobami w uprawie warzyw w 2014 roku oraz kierunki badań z zakresu ochrony warzyw szeroko omówił prof. J.Robak z Zakładu Ochrony Roślin Warzywnych. Prelegent wskazał, że obecny przebieg pogody (ciepłe dni, wilgotne noce, przelotne opady) sprzyjają nie tylko wegetacji roślin ale również rozwojowi groźnych chorób warzyw, takich jak: mączniak rzekomy na cebuli, zaraza ziemniaka i bakterioza na pomidorach uprawianych w polu i nieogrzewanych tunelach foliowych oraz mączniaka rzekomego i bakteryjnej kanciastej plamistości ogórków w uprawie polowej. Profesor podkreślił, że wciąż poważnym zagrożeniem w ochronie roślin kapustowatych jest kiła kapusty. W Instytucie Ogrodnictwa prowadzone są prace nad udoskonaleniem zwalczania tej choroby, które polegają na zintegrowaniu metod profilaktycznych z ochroną biologiczną i agrobiologiczną. Jednym z elementów integrowanej metody jest uprawa odpowiednich gatunków roślin przedplonowych na zakażonych glebach, które w naturalny sposób obniżają stopień zasiedlenia sprawcy kiły. W opracowaniu jest metoda polegająca na uprawie roślin chwytnych będących żywicielami patogena. W badaniach stwierdzono, że uprawa roślin chwytnych prowadzi do częściowego lub całkowitego oczyszczenia zakażonej gleby
z zarodników kiły, dzięki przerwaniu pełnego cyklu biologicznego patogena. Wykładowca zwrócił uwagę na nową chorobę kapusty głowiastej, której sprawcą są grzyby z rodzaju Fusarium. Pierwsze objawy fuzaryjnego gnicia główek zaobserwowano w Polsce w 2012 roku. Choroba występuje w okresie przedzbiorczym oraz w okresie długotrwałego przechowania. Może być mylona z szarą pleśnią. Po zainfekowaniu, na liściach pojawiają się okrągłe, wodniste plamy otoczone brązowo szarą obwódką. Z czasem na główkach pojawia się obfita biała, puszysta grzybnia z pomarańczowo-brązowymi skupieniami zarodników charakterystycznych dla tego gatunku Fusarium. Choroba może również występować na innych gatunkach warzyw i roślin kapustowatych.

Uczestnicy spotkania w Skierniewicach mieli możliwość wysłuchania bardzo ciekawych wykładów pracowników z Pracowni Entomologii Roślin Warzywnych. Wykłady dotyczyły ochrony warzyw przed szkodnikami. Pokazano m.in. nowy sposób ustawienia tablic lepowych do wczesnego sygnalizowania nalotu połyśnicy marchwianki. Omówiono skuteczność zabiegów zwalczania śmietki kapuścianej z zastosowaniem monitoringu
w oparciu o pułapki feromonowe. Przy braku zapraw owadobójczych, precyzyjne diagnozowanie nalotu połyśnicy i śmietki jest niezwykle istotne dla ustalenia terminu skutecznej ochrony przed tymi szkodnikami. Zabiegi chemiczne przeprowadzone nieterminowo są nieskuteczne i nie minimalizują strat powodowanych przez szkodniki. Ponadto przedstawiono zastosowanie deszczowania roślin jako metody do ograniczania liczebności populacji gąsienic rolnicy zbożówki. W czasie wykładów dużo uwagi poświęcono czynnej ochronie owadów pożytecznych na polach uprawnych.

Na polach doświadczalnych odbyła się m.in. prezentacja doświadczeń z zakresu zwalczania chorób i chwastów roślin warzywnych, uprawy papryki w tunelach foliowych, nawożenia fasoli. Zainteresowani zwiedzali doświadczenia szklarniowe z pomidorem. Wydarzeniu towarzyszył pokaz pracy opryskiwaczy polowych wyposażonych w belkę z nadmuchem powietrza, kiermasz wydawnictw Instytutu Ogrodnictwa oraz panorama firm
z branży warzywniczej oferujących producentom sprzęt, środki produkcji i usługi.
Podczas pokazu prof. R.. Hołownicki z Zakładu Agroinżynierii omówił kluczowe zasady poprawnego przygotowania opryskiwacza do pracy , w tym dobór odpowiednich rozpylaczy. Pokaz pracy opryskiwaczy był bardzo udany. Wiejący wiatr bardzo dokładnie pokazał efekt minimalizacji znoszenia cieczy z zastosowaniem belki z nadmuchem powietrza.

Uczestnicy Dnia Otwartego mogli skorzystać z konsultacji i doradztwa indywidualnego pracowników Instytutu.