^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
10
11
16
23
24
25
27
Data : środa, 27 listopad 2019
30

Regionalne Dni Rybactwa już za nami!

Logo RDR

 

W dniach 16-17 września 2016 już po raz XIV. odbyły się Regionalne Dni Rybactwa w Skoczowie.

Tradycję tę zapoczątkowały wspólnie - Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu, Zakład Doświadczalny Gospodarki Stawowej oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Bielsko-Biała w 2003 roku. Od 2011 roku do grona organizatorów RDR dołączyła jeszcze Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj”.

Jak co roku Wystawę Rybacką poprzedziła piątkowa konferencja, która odbyła się na sali konferencyjnej Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu. Tegoroczne spotkanie dotyczyło „Systemu identyfikacji potrzeb innowacyjnych w sektorze rybackim oraz jego wykorzystanie w poprawie przedsiębiorczości i doskonaleniu programów szkoleniowych". Wykłady przeprowadzili: Marek Ferlin – prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego, dr inż. Jerzy Siwiński z SGGW w Warszawie, dr hab. Piotr Gomułka z Katedry Ichtiologii UW-M w Olsztynie, Zbigniew Szczepański – prezes Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp” oraz prof. dr hab. Janusz Guziur z UW-M w Olsztynie.

W kolejny dzień, którym była sobota na skoczowskim rynku już od rana miały miejsce atrakcje związane z Wystawa Rybacką.

Atrakcją, która przyciągnęła wiele osób był pokaz ręcznego rozbioru karpia. Nie można też zapomnieć o degustacji potrawy rybnej ufundowanej przez Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, która jak co roku cieszyła się największym zainteresowaniem.

Nie zabrakło również stoisk wielu gospodarstw rybackich z okolicznych miejscowości oraz instytucji około rolniczych, współpracujących i wspierających rolnictwo i rybactwo w województwie śląskim.

Jak co roku można było obserwować zmagania kulinarne w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia uczniów szkół gastronomicznych, natomiast dla dzieci przygotowany został Konkurs Plastyczny „Z karpiem na wesoło”. Oprócz tego na scenie odbył się finał Międzyregionalnego Konkursu Wiedzy o Rybach i Rybactwie dla uczniów szkół gimnazjalnych.

 

Laureatami tych wszystkich konkursów byli:

W przyrządzaniu potraw z karpia:

1. Rafaela Śliwka, Błażej Burawa - Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu

Danie: Karp smażony z ziołami na grillowanej cukinii z karmelizowaną marchewką

2. Nikoleta Dziadek, Robert Pochopień - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie

Danie: Karp w mleku z karmelizowanymi marchewkami i puree z pietruszki

3. Anna Cembala, Michał Nazarkiewicz - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

Danie: Roladki rybne, pachnące orzechami i owocami leśnymi

W konkursie wiedzy o rybach i  rybactwie:

1. Jakub Linnert (Gimnazjum w Mnichu)

2. Andrzej Chucher (Gimnazjum w Mnichu)

3. Adam Gabzdyl (Zespół Szkół w Drogomyślu)

4. Hanna Drapisz  (Zespół Szkół w Drogomyślu)

5. Dawid Badura (Gimnazjum w Ochabach)

 W konkursie plastycznym Z karpiem na wesoło

Kategoria: dzieci do lat 7

1. Ola Klimosz

2. Tomasz Zarzycki

3. Wiktoria Polak

Kategoria: dzieci od 8 - 13 lat

1. Anna Krzempek

2. Natalia Fryda

3 Krystian Markuzel

Kategoria: młodzież od 14 - 18 lat

1. Aleksandra Chruściel

 

Oczywiście nie zabrakło też atrakcji muzycznych. Na scenie pojawili się: Zespół Regionalny "Strumień", Zespół Regionalny "Małokończanie", grupa perkusyjna z GOK Chybie, Grupa Wokalna Young Angels z Chybia, Zespół "Same Swoje" z Przeciszowa, Kapela Biesiadna z Choronia. Gwiazdą wieczoru był Duet KARO.

 

Na koniec jeszcze raz gratuluje wszystkim laureatom konkursów, z kolei zwiedzającym dziękuję za przybycie i zapraszam ponownie za rok.

 

stoisko ŚODR i ARR

 

stoisko Fish Max

 

stoisko ryby z pogórza

 

                       wędzony jesiotr  zwycięskie danie z karpia

 

danie degustacyjne sandacz z makaronem

 

Konkurs-malowanie ryb