W dniach 5-6 października br. zorganizowany został wyjazd seminaryjny dla rolników z gminy Węgierska Górka oraz członków Stowarzyszenia Hodowców Owiec, Kóz i Producentów Zdrowej Żywności na Orawę w Słowacji. Tematem wyjazdu seminaryjnego były Produkty regionalne i tradycyjne szansą rozwoju regionów Orawy i Beskidów.
Był to wspólny wyjazd z członkami Powiatowej Izby Rolniczej oraz sołtysami Żywiecczyzny.
W pierwszym dniu zwiedziliśmy gospodarstwa pana Józefa Kondeli, właściciela Agropenzión AB Novoť, zajmującego się hodowlą owiec i krów mlecznych.
Gospodarstwo użytkuje około 1100 ha użytków rolnych. W Novocie uczestniczyliśmy w pokazie wyrobu tradycyjnych serów, dojenia owiec oraz degustowaliśmy produkty z regionu Orawy - wyroby z mleka owczego i krowiego.
Po południu zwiedziliśmy piękny, malowniczo położony na skałach zamek w miejscowości Orawski Podzamok.
W drugim dniu nastąpił przejazd do gospodarstwa rolnego Bobrovec, zajmującego się hodowlą bydła, koni i owiec. Poznaliśmy główne kierunków produkcji: pełnowartościowego mleka owczego, jogurtów, różnych gatunków sera, a także mięsa jagnięcego i wołowego. Gospodarstwo to posiada ok. 1400 ha użytków rolnych, a w strukturze upraw rolnych, oprócz tradycyjnych upraw rolniczych, znajduje się około10 ha borówki amerykańskiej oraz roślina zielarska - ostropest plamisty.
Atrakcją naszego pobytu w drugim dniu był rejs statkiem wycieczkowym na Wyspę Slanicką po Jeziorze Orawskim. Wszyscy pełni wrażeń i nowych doświadczeń wróciliśmy na Żywiecczyznę.