^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Szkolenia dla rolników PS WPR

Wielkanocne tradycje na Śląsku - Niedziela Palmowa

easter palm 1269177 640

Okres wielkanocny jest bogaty i w obyczaje i w przepisy kulinarne.

Rozpoczyna go Niedziela Palmowa, zwana również Wierzbną, czy Kwietną, podczas której święci się w kościele palmowe gałązki (kocianki). Robi się je przeważnie z wierzby (kokocyny), ale nie tylko. Zgodnie z tradycją palmy musiały być bogate i piękne, nie powinno w nich zabraknąć gałązek wierzbowych pokrytych baziami, kruszyny, leszczyny, kaliny, jałowca, rozmarynu, a w Beskidzie Śląskim jeszcze olchy i jemioły. Całość ozdabiano kolorowymi bibułkami, a nieraz obwiązywano biczem, „żeby konie były tłuste”. Palmą okładano się wzajemnie, wypędzając w ten sposób zło i grzech, potem obijało się nią ściany(„żeby nie imał się ich ogień”), następnie bydło i drzewa w sadach(„żeby się nie leniły i dobrze rodziły”). Palma przez cały Wielki Tydzień stała w oknie podziwiana przez wszystkich, dopiero po Wielkanocy wynoszono ją w pole i tam wtykano w ziemię, a bazie połykano, gdyż miały chronić od choroby.

Obecnie palmy, kupowane zwłaszcza w sklepach, zatracają swój tradycyjny styl, nieraz na rzecz barwnych kompozycji składających się prócz bazi, także z suchych kwiatów i farbowanych traw, przepasanych kolorowymi wstęgami.

Jednak w wielu gminach wraca się do tradycji i obecnie trwają intensywne prace nad tworzeniem  przepięknych palm  z gałązek, kwiatów i roślin z lokalnie występujących roślin.

palmy warsztaty zmniejszone

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com