^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Szkolenia dla rolników PS WPR

"Cztery pory roku w kuchni babci"- projekt KGW z Kobiernic.

  W Domu Kultury w Kobiernicach odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „ Cztery pory roku w kuchni babci ”.

Projekt ten  obejmował warsztaty kulinarne dla członkiń Koła Gospodyń Wiejskich z Kobiernic, będące cyklem spotkań poświęconych przypomnieniu tradycyjnego sposobu odżywiania i potraw, które nasze babcie, mamy przygotowywały z dostępnych produktów wg starodawnych receptur i przepisów.Spotkania służyły podwyższeniu świadomości mieszkańców Gminy Porąbka na temat  „ starodawnego żywienia” oraz dostarczeniu konkretnych przepisów i umiejętności przygotowania wybranych potraw.
Symbolicznego otwarcia spotkania dokonała Pani Stanisława Kawłatow – sołtys sołectwa Kobiernice, która dziękując wszystkim za pomoc w realizacji przedmiotowego projektu, szczególną uwagę zwróciła na niebywałe wręcz zaangażowanie kobiernickich gospodyń. Okazało się nieocenione w czasie  przeprowadzenia wszystkich działań związanych z przygotowaniem samych warsztatów kulinarnych oraz ich późniejszym przeprowadzeniem, aż do momentu uroczystego podsumowania projektu.                                       

     O potrzebie podejmowania działań integrujących lokalną społeczność i służących jednocześnie propagowaniu miejscowego folkloru i dziedzictwa, mówiła również Pani Danuta Kożusznik - Prezes Zarządu Rejonowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej, która od wielu lat jest zaangażowana w działania na rzecz  Kół Gospodyń Wiejskich.

    Czesław Bułka – Wójt Gminy Porąbka, zwrócił uwagę na bardzo istotny aspekt, jakim są małe inicjatywy lokalne, które angażują miejscową społeczność, w istotny sposób przyczyniając się do budowania miejscowego kapitału społecznego

W trakcie spotkania, wszystkim uczestniczkom projektu wręczone zostały pamiątkowe certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach kulinarnych. 
   Wybrane przepisy kulinarne zebrane zostaną w promocyjnej publikacji książkowej, której wydanie planowane jest w najbliższej przyszłości.

źródło: tekst i zdjęcia UG Porąbka.

http://www.porabka.pl/index.php?str=41&id=875

12274629 918345731578008 4686627862899193725 n

 

12247055 918345948244653 5209405829718841756 n

 

12241789 918346178244630 3566922369878133893 n

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com