^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Szkolenia dla rolników PS WPR

X Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "Wielkanocne Stoły" - Pietrowice Wielkie

X Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych, który odbył się w Pietrowicach Wielkich 01 kwietnia 2017 r w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i prezentację regionalnych potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych receptur i metod. Szczególną cecha naszej regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność. W każdym regionie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne dla niej potrawy, których każda może stać się kulinarna specjalnością. Organizatorami konkursu był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Urząd Gminy Pietrowice Wielkie i Starostwo Powiatowe.
Konkurs nawiązywał do tradycji Świąt Wielkanocnych.
W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 16 sołectw gmin powiatu raciborskiego. Gmina Pietrowice Wielkie sołectwa –Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Maków, Gródczanki, Samborowice, Cyprzanów, Krowiarki, Gmina Nędza sołectwo -Nędzą, Gmina Krzyżanowice sołectwo-, Roszków, Gmina Kornowac- sołectwo Pogrzebień, Gmina Kuźnia Raciborska-sołectwo Kuźnia Raciborska, Gmina Krzanowice sołectwo –Krzanowice, Gmina Rudnik sołectwo- Gamów i Szonowice. Swoją o obecnością na konkursie zaszczycili nas zaproszeni goście -Poseł Gabriela Lenartowicz, Poseł Czesław Sobierajski, Jakub Cofała Zastępca Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oddział Mikołów, Starosta Ryszard Winiarski, Prezydent Miasta Racibórz Mirosław Lenk. Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin i sołtysi. Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitał Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Poseł Gabriela Lenartowicz, Starosta Ryszard Winiarski, Zastępca Dyrektor ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów Jakub Cofała. W przerwie   wystąpiła młodzież ze szkół. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Stoły były świątecznie przystrojone. Na stołach pojawiały się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne. Rolady mięsne nadziewane śliwkami i warzywami, rolady z łososia nadziewane szpinakiem, rolady kaczka faszerowana, królik po wiejsku drobiowe łódeczki paszteciki, schab z żurawiną, chleb ziarnisty z kiełbasą, galarety warzywno-mięsne, tort szpinakowy, placki ziemniaczane z jajkiem i szpinakiem pięknie przystrojone zieleniną. Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie oceny pięknie przystrojonych stołów i smacznych potraw. Panie ciekawie opowiadały o prezentowanych daniach świątecznych. Jury oceniła wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym bez wyróżnień jednakowo. Dyplomy ufundowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie wręczył Zastępca Dyrektor Śląskiego Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oddział Mikołów Jakub Cofała.
Fundatorem nagród byli- Starostwo Powiatowe z Raciborza, Bank Spółdzielczy z Raciborzu , Apteka Nędza , Młyn Cyprzanów ,RSP Cyprzanów RSP Kornice, oraz SUR i Ś z Raciborza
Konkurs mógł odbyć się dzięki wsparciom finansowym sponsorów.
Wszystkim, którzy przyczynili się do pomocy zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych w imieniu organizatorów serdecznie dziękuję.

 DSC 0228DSC 0237DSC 0260DSC 0166DSC 0231DSC 0284

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com