^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Szkolenia dla rolników PS WPR

Produkcja pierwotna żywności - przypomnienie wymogów egzekwowanych przez Stacje Sanitarne

06

Rolnicy zarejestrowani w ewidencji prowadzonej przez Biura Powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i prowadzący produkcję roślinną, muszą spełniać wymogi odnośnie produkcji pierwotnej pasz i podlegać w związku z tym kontroli Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. Bardzo podobnie jest z rolnikami prowadzącymi uprawę roślin sadowniczych, owocowych, warzywniczych i rolnych, przeznaczającymi swoje płody na sprzedaż pośrednio czy bezpośrednio konsumentowi spożywającemu produkt pierwotny. Z tą tylko różnicą, że rolnicy ci podlegają kontroli Stacji Sanitarnej. Wszystkich zainteresowanych zachęcam do uważnego przeczytania poniżej przytoczonej broszury, którą otrzymałam od Pani Kierownik Sekcji Żywności, Powiatowej Stacji Żywności w Zawierciu, za co bardzo jestem wdzięczna.
Oto udostępnione mi opracowanie:
Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Zawierciu
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zawierciu informuje, iż w związku ze zbliżającym się sezonem produkcji i zbioru warzyw oraz owoców prowadzonych przez rolników – producentów pierwotnych, koniecznym jest wdrażanie wymogów higienicznych na etapie produkcji pierwotnej określonych w:
Załączniku I część A Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004), który zawiera ogólne przepisy higieny, które muszą być spełnione przez podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej (produkcji podstawowej) oraz działań powiązanych, a ponadto zawiera on zalecenia do wytycznych dobrej praktyki higienicznej.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności należy :
• stosować odpowiednie metody nawożenia oraz zapewnić właściwe używanie środków ochrony roślin i biocydów, zgodnie z instrukcjami,
• przestrzegać okresów karencji,
• stosować do uprawy i mycia owoców wodę o odpowiedniej jakości zdrowotnej,
• zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet stałych lub przenośnych,
• zapewnić urządzenia do mycia rąk pod bieżącą wodą przez pracowników,
• zapewnić czystą odzież podczas wykonywania pracy,
• zapewnić czysty sprzęt i opakowania do zbioru owoców,
• utrzymywać transportery i/lub kontenery do przewozu owoców w czystości i dobrej kondycji technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem,
• respektować zakaz pracy przez osoby z objawami chorobowymi, głównie takimi jak: biegunka, wymioty,
• przestrzegać zakazu wejścia osób nieupoważnionych na teren plantacji
• przestrzegać stosowania zasad higieny w ramach Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP ) i Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP)
Rolnicy produkujący lub zbierający produkty roślinne powinni prowadzić dokumentację dotyczącą stosowania środków ochrony roślin i biocydów, występowania szkodników lub chorób, które mogą zagrozić bezpieczeństwu produktów pochodzenia roślinnego.

Zachęca się do skorzystania z wytycznych Komisji Europejskiej z 2017 r. dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny, które dostępne są na stronie internetowej:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C.
2017.163.01.0001.01.POL&toc =OJ:C:2017:163:TOC

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zawierciu przypomina również, iż
podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 pkt 12 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2018r. poz. 1541 z późn. zm.), w terminie co najmniej na 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych wydane przez Kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało wymierzeniem kary pieniężnej przez Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego zgodnie z art. 103 ust.1 i art. 104 ust. ww. ustawy.
Organem właściwym w sprawach rejestracji jest :
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zawierciu
42-400 Zawiercie, ul. 11 Listopada 15
Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej można pobrać na stronie internetowej PSSE w Zawierciu w zakładce „Dokumenty” lub w siedzibie stacji.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na szkolenie z tematu poruszanego. Już w lipcu podany zostanie termin wraz z lokalizacją szkolenia, jak zwykle w „Kalendarzu”.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com