^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

Rejestracja produktów tradycyjnych

Ochrona i promocja wyrobów regionalnych i tradycyjnych to niezwykle ważny czynnik wpływający na rozwój obszarów wiejskich. Pozwala mieszkańcom obszarów wiejskich na zakładanie nowych działalności, różnicowanie ich dochodu i oczywiście jego zwiększanie. W obecnej dobie, kiedy konsumenci co raz baczniej zwracają uwagę na jakość spożywanych produktów, promowanie żywności wysokiej jakości, lokalnej jest już obowiązkiem.
System ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych pozwala na ochronę dziedzictwa kulturowego wsi, co powoduje zwiększenie atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Krajową Listę Produktów Tradycyjnych utworzono na mocy ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
• Na Listę wpisywany jest produkt, którego jakość, wyjątkowe cechy lub właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
• Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Produkt ubiegający się o taki wpis powinien stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
• To producent występuje z wnioskiem o wpis na Listę.
• Na Listę wpisywany jest wyłącznie produkt, a nie producent. Producenci nie nabywają żadnego prawa ani do ochrony czy też promocji wpisanych produktów jako własnych.
• Weryfikację wniosku dokonuje marszałek województwa, który zwraca się do izby gospodarczej, zrzeszającej producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z prośba o wyrażenie opinii (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego). Następnie wniosek przesyłany jest do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister jest odpowiedzialny za prowadzenie i uaktualnianie Listy Produktów Tradycyjnych. Lista jest publikowana w Dzienniku Urzędowym Ministra (raz w roku) oraz na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (na bieżąco).
Obecnie na liście Produktów Tradycyjnych, którą można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisane jest ponad 1800 produktów, i ich liczba nadal rośnie. W województwie śląskim zarejestrowano już 145 produktów. Poniżej lista produktów i potraw wigilijnych, która może się stać inspiracją do przygotowania menu na tą wyjątkową kolację.
• Złotopotocki karp smażony
• Złotopotocki pstrąg z rusztu
• Karp gołyski
• Śląskie pieczki
• Pierniki żywieckie
• Strudel jabłkowy z Podbeskidzia
• Drobne ciasteczka cieszyńskie
• Śląski piernik tradycyjny
• Zozworki / Imbirki
• Kluski z miodem
• Jurajski żur na grzybach
• Bigos śląski
• Kwaśnica
• Makówki / makiełki
• Moczka / bryja
• Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka
• Szałot śląski (sałatka śledziowa)
• Garus / garusek / kwaśne
• Ciulim lelowski

 pstrąg

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com