Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 nastąpiła korzystna zmiana w wykazie produktów, które mogą być poddane certyfikacji.
Wspomniane rozporządzenie ma zastosowanie do produktów pochodzenia rolnego, w tym produktów akwakultury i pszczelarstwa oraz „do produktów będących pochodnymi takich produktów- w przypadku, gdy produkty te są lub mają być wytwarzane, przygotowane, znakowane, dystrybuowane, wprowadzane do obrotu lub przywożone do Unii lub wywożone z Unii”:
- żywe lub nieprzetworzone produkty rolne, w tym nasiona i inny materiał rozmnożeniowy roślin;
- przetworzone produkty rolne przeznaczone do wykorzystania jako żywność;
-pasze.
Oprócz tego certyfikacji mogą podlegać produkty wymienione w załączniku I. Są to:
-drożdże używane jako żywność lub pasza,
- herbata paragwajska, kukurydza cukrowa, liście winorośli, rdzenie palmowe, kiełki chmielu i inne podobne jadalne części roślin i wytwarzane z nich produkty,
- sól morska i inne rodzaje soli stosowane w żywności i paszy,
- kokon jedwabnika nadający się do zwijania,
- naturalne gumy i żywice,
- wosk pszczeli,
- olejki eteryczne,
- zatyczki z korka naturalnego, nieaglomerowane i bez żadnych substancji wiążących,
- bawełna, niezgrzeblona i nieczesana,
- wełna, niezgrzeblona i nieczesana,
- skóry surowe i skóry niewyprawione,
- tradycyjne ziołowe preparaty na bazie roślin.
Źródło:
Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007
Zdjęcie pochodzi ze strony: www.ogrodnictwo.expert