^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Systemy Jakości Żywności

Szanowni Państwo,

W związku z licznymi pytaniami od rolników, dotyczących możliwości uzyskania 2 pkt. za uczestnictwo w systemach jakości w ramach operacji ,,Modernizacja gospodarstw rolnych",

Jak zwiększyć szanse wniosku na otrzymanie wsparcia w ramach działania Modernizacja?

Za chwilę rusza nabór wniosków na Modernizację Gospodarstw Rolnych, już teraz warto pomyśleć w jaki sposób zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania.

Przypominamy, że zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu "Modernizacja gospodarstw rolnych" w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych", za uczestnictwo w Systemach jakości żywności rolnikowi przysługują dodatkowe 2 pkt. jeśli na dzień składania wniosku o pomoc dołączy certyfikat lub świadectwo potwierdzające uczestnictwo w unijnym systemie jakości.

Jednym z systemów, który daje taką możliwość jest System QMP, którego Administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Do podstawowych wymagań Systemu zaliczamy:

  • Odpowiedni dobór zwierząt do opasu :
    • do Systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne (MM) oraz zwierzęta ras mięsnych takich jak Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM),
  • Bezuwięziowym system utrzymywania.

Ważna informacja: nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania Systemu QMP.

Certyfikat zostanie wystawiony wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.

Aby uzyskać certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań systemu QMP należy:

  1. Po pierwsze spełniać wymagania określone w Standardach QMP, w przypadku producentów rolnych chodzi o Standardy QMP Bydło;

    cielaki

  2. Następnie wypełnić i wysłać do wybranej Jednostki Certyfikującej wniosek o certyfikację (lista jednostek świadczących usługi certyfikacji znajduje się poniżej);
  3. Ostatnim etapem jest pozytywne przejście kontroli, przeprowadzanej przez inspektorów Jednostki Certyfikującej, potwierdzającej zgodność produkcji z wymaganiami systemu QMP. Kontrola po pozytywnej ocenie kończy się wydaniem certyfikatu.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu z Administratorem Systemu: 
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego telefon: tel. +48 22 622 09 87

http://www.pzpbm.pl/node/120

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com