INFORMACJA DLA ROLNIKÓW
W związku ze zbliżającym się sezonem produkcji i zbioru owoców i warzyw, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tychach przypomina
Czynniki ryzyka mikrobiologicznego dotyczące patogenów w świeżych owocach
i warzywach, to:
- czynniki środowiskowe, w tym rezerwuary
zwierzęce
- nawozy i środki ochrony roślin
- woda na potrzeby rolnictwa
- higiena i stan zdrowia pracowników
- warunki higieniczne w zakładach
Dobrym narzędziem edukacyjnym są wytyczne Komisji Europejskiej z 2017 r. dotyczące ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny.
Wytyczne Unii Europejskiej dotyczące produkcji podstawowej (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C .2017.163.01.0001.01.POL&toc=OJ:C:2017:163:TOC)