Systemy jakości żywności są niezwykle istotne dla konsumentów oraz producentów ale również wpływają na dobrostan zwierząt, skracanie łańcuchów dostaw, ograniczenie śladu węglowego oraz budowanie relacji pomiędzy konsumentami a producentami żywności.
Do wsparcia producentów wytwarzających żywność w ramach unijnych i krajowych systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023–2027 służą:
•Interwencja I 13.3. Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności
Wnioski o przyznanie pomocy w ramach interwencji I.13.3 można składać w terminie od dnia 19 stycznia 2024 r. do dnia 18 marca 2024 r.
Wnioski o przyznanie pomocy, można składać wyłącznie drogą elektroniczną za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji, poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE), udostępnionego pod adresem https://epue.arimr.gov.pl.
Szczegółowe warunki przyznania pomocy w ramach interwencji I.13.3 określa Regulamin naboru wniosków o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.3 „Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności”, opublikowany na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
•Interwencja I 13.4. Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności
Nowa interwencja, dotychczas nie realizowana.
Przewidziane są dwa nabory
I nabór: czerwiec 2024 r.
II nabór –czerwiec 2025 r.
Wytyczne szczegółowe będą opublikowane w I/II kwartale 2024 r.
Potrzebne informacje dla rolników i producentów chcących przystąpić do udziału w systemach jakości krajowych i unijnych, zawarte są w Ustawie z dnia 9.III. 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych oraz na stronie internetowej MRiRW.
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/formularze-wnioskow
Przepisy polskie - Produkty regionalne i tradycyjne - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Portal Gov.pl (www.gov.pl)