Piernik należy do najstarszych ciast, wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z XII wiecznej Bazylei i Norymbergii, głównych ośrodków piernikarskich średniowiecznej Europy. Charakteryzuje się ciemną barwą, specyficznym słodkim smakiem i aromatem korzennym, niespotykanymi w innych ciastach. W Polsce nazwa „piernik” wywodzi się ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę. Wypiekano je często w ozdobnych formach. Mogło być one przechowywane w stanie surowym, w chłodnym pomieszczeniu całymi miesiącami.
Pierniki miały w dawnej kuchni polskiej szerokie zastosowanie: mniej słodkie, ale bardziej korzenne podawano jako zakąskę do wódki, słodsze na deser
W XVIII wieku popularne było powiedzenie:
„Kto nie pija gorzałki i od niej umyka,
Ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”.
Tradycyjne przepisy na pierniki i pierniczki:
Piernik popularny
500 g mąki
250 g margaryny
150 g cukru pudru
250 ml mleka
3-4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 paczki przypraw do pierników
słoik dżemu śliwkowego
tłuszcz
bułka tarta
Umyte jajka wybić ze skorupek i utrzeć z cukrem; połączyć z przesianą mąką, stopioną margaryną, dżemem, mlekiem, sodą rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody i przyprawami. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec około 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Piernik śląski
400 g mąki
400 g cukru pudru
100 ml piwa jasnego
4 jajka
50 g masła lub margaryny,
paczka przypraw do pierników,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz
bułka tarta
Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopionym masłem, piwem, przyprawami i ubitą pianą z białek. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec ok. 50 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Pierniczki
250 g mąki ziemniaczanej
250 g miodu
3 jajka
paczka przypraw do pierników
łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz
Jajka wybić ze skorupek oddzielając żółtka od białek. Zrumieniony miód utrzeć z żółtkami, dodać przyprawy i sodę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody; połączyć z przesianą mąką oraz pianą ubitą z białek. Do wysmarowanych tłuszczem foremek nakładać ciasto do ¾ wysokości i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Pierniczki po polsku
500 g mąki
100 ml mleka
50 ml mocnego naparu z kawy naturalnej
150 g cukru
150 g miodu
paczka przypraw do pierników,
łyżeczka sody,
tłuszcz
lukier
50 g cukru zarumienić na patelni, połączyć z miodem i pozostałym cukrem, przyprawami, mlekiem oraz naparem kawy. Masę wymieszać z przesianą mąką oraz sodą rozpuszczoną w małej ilości wody, dokładnie wyrobić i pozostawić na 4 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i ułożyć na przygotowanej blasze; upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polać lukrem.
Na podstawie: www.pierniki.pl
Maria Lemnis Henryk Vitry „Iskier przewodnik sztuki kulinarnej”
Henryk Dębski „Smaczne wypieki domowe"