24 października 2024 r., godz. 10:00
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy zaprasza na
KONFERENCJĘ
„INNOWACJE W EKOLOGICZNEJ UPRAWIE ROŚLIN”
w trybie hybrydowym
przygotowaną w ramach realizacji zadania celowego 10.1
„Prowadzenie działalności upowszechnieniowej, prowadzenie współpracy i wymiana wiedzy
z praktyką w ramach systemu AKIS” finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Skierniewice
ul. Pomologiczna 18, 51°57'42.1"N 20°09'09.9"E, p. II, sala konferencyjna 233
Zgłoszenia przyjmuje do 21 października 2024 r.
mgr Ewelina Szczechowicz z Zakładu Upowszechniania i Promocji IO-PIB:
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel. 509 707 074
Po zarejestrowaniu każdy uczestnik konferencji otrzyma drogą elektroniczną potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia, a uczestnicy online 24 października 2024 r. − link dostępu.
Udział w konferencji jest bezpłatny
PROGRAM
10:00 – 10:30
Rejestracja uczestników
10:30 – 10:45
Otwarcie konferencji
− prof. dr hab. Dorota Konopacka, Dyrektor Instytut Ogrodnictwa – PIB
Wystąpienia zaproszonych gości
10:45 – 11:00
20 lat badań dla systemu ekologicznego w Instytucie Ogrodnictwa – PIB
– prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski
11:00 – 11:15
Przechowywanie owoców i warzyw w ekologicznym systemie produkcji
– dr Krzysztof P. Rutkowski
11:15 – 11:30
Czy jest możliwe wyprodukowanie owoców i warzyw bez pozostałości środków ochrony roślin?
– dr Artur Miszczak
11:30 – 11:45
Po pierwsze gleba…
– dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. dr hab. Eligo Malusà, prof. dr hab. Joanna Hoffmann-Dietrich
11:45 – 12:20
Przerwa kawowa i warsztaty „Tchnienie ziemi”
12:20 – 12:35
Jak krajobraz wpływa na bioróżnorodność w ekologicznych uprawach ogrodniczych
– mgr Gerard Podedworny, dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. dr hab. Eligio Malusà
12:35 – 12:50
Wpływ ziół wytwarzających olejki eteryczne na skuteczność preparatów biologicznych
– dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO
12:50 – 13:05
Produkty wspomagające podłoża ogrodnicze w uprawach ekologicznych
– dr hab. Jadwiga Treder, prof. IO
13:05 – 13:20
Biopreparaty mikrobiologiczne szansą poprawy żyzności gleby i produkcji bezpiecznej żywności
– prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt
13:20 – 13:35
System Wspomagania Decyzji (SWD) dla jakości gleby
– prof. dr hab. Eligio Malusà
13:35 – 14:05
Dyskusja
14:05 – 14:55
Wizyta w Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych
14:55 – 15:55
Networking w bufecie ekologicznym