Dnia 29 maja 2018 r. w Balicach, odbyło się seminarium poświęcone tematyce produktów tradycyjnych pt. "Wyroby lokalne z ras rodzimych - od zagrody do stołu". Organizatorem seminarium był Instytut Zootechniki PIB - lider projektu: „Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego rozwoju” . Z pełnymi informacjami o projekcie możemy zapoznać się na stronie: biostrateg.izoo.krakow.pl.
Seminarium w pełni prezentowało doskonałą jakość produktów lokalnych opartą na tradycyjnych recepturach jak i przede wszystkim na surowcach, które są podstawą smaku tradycyjnych specjałów kulinarnych. Produkty tradycyjne znacząco wpływają na dynamikę rozwoju rynków lokalnych jednak by produkty zachowały tradycyjny charakter, a co za tym idzie doskonałą jakość, należy skupić się na surowcu. Jeśli chodzi o produkty przetwarzane, należy chronić i promować nie tylko sam produkt wyjściowy lecz i surowiec. Odpowiednie zasady certyfikacji produktów ras rodzimych doskonale gwarantowałyby pochodzenie surowca w produkcie. Producenci i wytwórcy tradycyjnej żywności obecni na seminarium, zgodnie stwierdzili - iż brak surowca powoduje niewykonalność zastosowania tradycyjnej receptury. Produkcja markowych produktów mleczarskich (głównie serów), które byłyby rozpoznawane i uzyskiwałyby wyższą cenę na rynku, może stanowić jedną z najlepszych strategii ochrony ras rodzimych i zachowanie ich potencjału dla przyszłych pokoleń.
Uczestnicy seminarium mogli zapoznać się z wynikami badań związanymi z inwentaryzacją, oceną i poprawą jakości regionalnych produktów mięsnych i mlecznych pozyskiwanych od zwierząt ras rodzimych. W badaniach analizowano m.in. wędzone produkty tradycyjne pochodzenia zwierzęcego z różnych regionów Polski. Wykazano, iż produkty wędzone tradycyjnie charakteryzują się wysoką jakością i bezpieczeństwem, szczególnie pod względem zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które mogą powstawać w większych ilościach w czasie wędzenia metodami tradycyjnymi.
Podczas seminarium prezentowano produkty turystyczne z mocnym kulinarnym akcentem czyli wyroby lokalne z ras rodzimych. Uczestnicy mieli okazję degustacji tychże autentycznych i smakowitych wyrobów lokalnych. Prezentowano produkty tradycyjne: z wieprzowiny rasy Puławskiej, jagnięcina rasy zachowawczej Merynos, mleko i sery twarogowe, podpuszczkowe z mleka od krów rasy Polskiej Czerwonej. Wśród prezentowanych znalazły się galicyjskie specjały firmy „Jasiołka”. Wyroby tworzone tradycyjnie, bez barwników, stabilizatorów, wypełniaczy białkowych i konserwantów. Natomiast do produkcji wędlin używa się ekologicznego surowca wieprzowego oraz ekologicznych przypraw.
Podsumowaniem seminarium była wspólna dyskusja gdzie można było wysunąć następujące wnioski: