Jest już lipiec, pełnia kwitnienia lipy. Czas pomyśleć o zebraniu kwiatów tego drzewa . Kwiaty lipy wydzielają piękny zapach i są miododajne. Surowcem zielarskim jest kwiatostan lipy pozyskany z dwóch gatunków lipy: lipy drobnolistnej (Tilia cordata) i lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos). Kwiatostany zbiera się w początkowej fazie kwitnienia, w czasie suchej pogody, z drzew rosnących z dala od ulic i innych miejsc będących źródłem zanieczyszczeń. Lipa jest szybkorosnącym, odpornym na mróz oraz zrzucającym liście drzewem. Liście są ciemnozielone, błyszczące o kształcie sercowatym, z ząbkowanymi brzegami. Wiązki bladożółtych, silnie pachnących kwiatów zaczynają się pojawiać już w czerwcu. Liście atakowane są często przez mszyce, które produkują lepką spadź przyciągającą pszczoły. Kwiatostany lipy posiadają prozdrowotne substancje takie jak flawonoidy, fitosterole, śluzy, garbniki, witaminę C i PP, sole mineralne i kwasy organiczne. Kwiat lipy ma właściwości napotne, moczopędne, ma działanie lekko rozkurczowe, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i zwiększa przepływ żółci do dwunastnicy. Ze względu na właściwości napotne i moczopędne kwiatów lipy, w okresie ich stosowania należy nawadniać organizm innymi płynami. Napary z lipy mają również działanie uspokajające w nadmiernej pobudliwości nerwowej i stanach napięcia nerwowego, zwłaszcza u młodzieży i osób starszych. Działanie takie posiada kąpiel z wykorzystaniem naparu lipy, która wykazuje działanie uspokajające i ułatwia zasypianie. Istnieją również przeciwskazania do stosowania kwiatu lipy. Kwiat lipy zwiększa obciążenie serca, dlatego osoby chorujące na serce również nie powinny go pić. Również nadużywanie naparu z lipy może prowadzić do problemów z układem nerwowym i wzrokiem.
Ważne do zapamiętania: kwiaty, które długo leżą, nie nadają się do użytku. Mogą powodować lekkie zatrucia.