Po raz drugi 18 września br., w Pawłowicach, na placu przed Urzędem Gminy odbyło się Śląskie Święto Karpia, które zgromadziło wielu mieszkańców oraz gości z innych miejscowości na wspólnym świętowaniu.
Impreza odbyła się pod Patronatem honorowym Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka, Honorowym patronatem Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej, Honorowym patronatem Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego, Patronatem Starosty Powiatu Cieszyńskiego Mieczysława Szczurka, Patronatem Starosty Powiatu Pszczyńskiego Barbary Bandoła, Honorowym patronatem Wójta Gminy Pawłowice Franciszka Dziendziela.
W godzinach południowych u lokalnych wystawców można było zakupić wędzone ryby i przetwory z ryb, a także kozie sery, miody od lokalnych producentów, rękodzieło i wyroby kół gospodyń wiejskich. Dom Przyrodnika w Hażlachu podczas warsztatów zachęcał do przygotowywania własnoręcznie soli kuchennych z ziołami. Wiedzę na temat ryb przekazywał Zakład Ichtiobiologii Gospodarki Rybackiej PAN z Gołysza. W basenie i akwarium można było podziwiać rodzime gatunki ryb słodkowodnych. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolna z Gliwic doradzali rolnikom i rybakom, a Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj” zorganizowało konkurs wiedzy na temat rybactwa z upominkami promocyjnymi.
W strażnicy OSP Pawłowice w konkursie kulinarnym wzięło udział 7 Kół Gospodyń Wiejskich:
- 4 z powiatu cieszyńskiego: KGW Cieszyn-Mnisztwo, KGW Zabłocie, KGW Zarzecze, KGW Zbytków
- 3 z powiatu pszczyńskiego: Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice, KGW Studzionka, KGW Wisła Mała.
Przedmiotem konkursu było przygotowanie dania rybnego (przystawki, zupy, dania głównego) z produktów lokalnych z terenu powiatów pszczyńskiego i cieszyńskiego z wykorzystaniem ryb z gatunku: amur biały, karp, karaś, lin, okoń, pstrąg tęczowy, sandacz, sum afrykański, sum europejski, szczupak, tołpyga biała, tołpyga pstra, i węgorz. Dania zostały ocenione przez jury w składzie Carlos Gonzales Tejera – ekspert kulinarny firmy Stalgast, Jacek Dutka – Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Elżbieta Borejza – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Cieszynie oraz Grzegorz Nogły – Członek Zarządu Powiatu Pszczyńskiego. Dania przygotowane przez KGW były prezentowane publiczności na stole ustawionym przed sceną.
W Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich na Danie Rybne
I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Studzionce za Rybę w porach i śmietanie zapiekaną w piekarniku,
II miejsce należało do Koła Gospodyń Wiejskich ze Zbytkowa za Karpia duszonego w sosie z grzybów leśnych,
III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborzu za Karpia po gołysku.
Dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi było danie niespodzianka - rybne leczo, którą częstowano wszystkich chętnych oraz pokaz gotowania w wykonaniu Oliwii Piech, uczestniczki Master Chef Junior, która przygotowała pstrąga w sosie musztardowym ze szparagami i puree kalafiorowym z oliwą pietruszkową.
Podczas imprezy krótką prelekcję na temat rybactwa wygłosił Członek Stowarzyszenia Rybackiego „Żabi Kraj” Henryk Białowąs, a czas biesiadowania umilały występy lokalnych zespołów regionalnych: Echo z Bąkowa, Studzieńczanie, Regionalny Zespół Wiślanie z Wisły Małej, Pielgrzymowianie, Pawłowickie Babeczki i Chorońska Kapela Biesiadna oraz pokaz kiszenia kapusty (z myciem nóg i deptaniem kapusty w drewnianej beczce) w wykonaniu zespołu Wielkokończanie.
Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Gmina Pawłowice, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Starostwo Powiatowe w Cieszynie i Starostwo Powiatowe w Pszczynie.