„Święto Baraniny” w Ustroniu to impreza ciesząca się ogromnym zainteresowaniem od wielu lat. W tym roku,13-tego sierpnia, w ramach XI edycji odbyły się równolegle :
- XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
- konferencja popularno-naukowa
- imprezy kulturalne promujące spożywanie mięsa baraniego (występy zespołów ludowych, pokaz strzyżenia owcy, konkursy dla dzieci).
O tytuł Mistrza Polski w Podawaniu Baraniny walczyło 6 ekip. Wyzwaniem dla kucharzy było przyrządzenie jagnięciny w obowiązkowym towarzystwie soczewicy oraz przygotowanie deseru w oparciu o owcze sery, polską gruszkę i żurawinę. Pierwsze miejsce zdobyli reprezentanci restauracji Europa w Rybniku.
W konferencji popularno-naukowej pt.: „Baranina w europejskim multikulti” uczestniczyli naukowcy z uczelni i instytutów rolniczych, doradcy ŚODR z PZDR w Cieszynie i praktycy owczarstwa z Afganistanu, Republiki Czeskiej i Polski. W bogatym programie obrad poruszono zagadnienia walorów zdrowotnych i dietetycznych jagnięciny oraz mięsa z owiec dorosłych. Omówione zostały krajowe programy ochrony środowiska wspierające utrzymanie zasobów genetycznych małych przeżuwaczy. Wskazano na duże możliwości w propagowaniu turystyki kulinarnej w oparciu o chów owiec, zarówno na terenach górskich, jak i nizinnych. Przewinął się również wątek symboliki pasterza i owcy w aspekcie antropologicznym i religijnym. Konferencja zakończyła się degustacją potraw z produktów owczarskich w tradycyjnej kuchni Afganistanu.
Wieloletnia promocja i popularyzacja spożywania jagnięciny a zwłaszcza sposobu właściwego jej przyrządzania, przynosi wymierne korzyści, szczególnie w czasach zwiększonego ryzyka zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Aby jednak tak cenne mięso gościło na naszych stołach częściej, warto posiąść wiedzę o jego walorach oraz uczyć się przyrządzania potraw od najlepszych kucharzy. Taką możliwość daje nam co roku ustrońska impreza. Zapraszamy zatem ponownie za rok.