^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Harmonogram szkoleń

Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w woj. śląskim

loga KSOW

 

W dniach 12-13 czerwca 2023 w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowa miał miejsce „Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w województwie śląskim” wraz z towarzyszącą mu konferencją. Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Sery były oceniane w trzech kategoriach- sery dojrzewające twarde i półtwarde, sery świeże (podpuszczkowe, twarogi, kwasowo-podpuszczkowe) oraz sery parzone/ pasta filata. W konkursie przyznano trzy wyróżnienia, trzy pierwsze nagrody- po jednym na kategorię oraz Grand Prix- nagrodę za najlepszy ser konkursu.

W kategorii sery dojrzewające:

  • - wyróżnienie otrzymał ser „Czarny Borutan” z Zagrody na Pograniczu, autorstwa Pani Edyty Marczińskiej
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Farmerski” z Połomskich Serów Zagrodowych, autorstwa Pani Bernadety Kubackiej

W kategorii sery świeże:

  • -wyróżnienie otrzymał ser „Tłuścioszek” z serowarni SER Tom, autorstwa Pana Tomasza Krzyżowskiego
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Twaróg- frykas babci Krysi” z Góry Sera, autorstwa Państwa Małgorzaty i Mateusza Malcherów

W kategorii sery parzone/ pasta filata:

  • - wyróżnienie otrzymał Ser Solankowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią z Serowarni na Wzgórzu, autorstwa Pana Adama Będkowskiego
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Smażkóz” z Gospodarstwa Yagi, autorstwa Państwa Jana i Aldony Krawiec

Grand Prix, czyli główną nagrodę i tytuł najlepszego, Kryształowego Sera województwa śląskiego zdobył ser „Czorno Łowca” z serowarni SER Tom, autorstwa Pana Tomasza Krzyżowskiego

Wszystkim uczestnikom konkursu i konferencji oraz prelegentom serdecznie dziękujemy za współtworzenie tego wyjątkowego wydarzenia. Województwo śląskie ma jeszcze wiele dobrego do odkrycia w zakresie kulinariów i nie tylko.

DSC03008DSC03003DSC03020DSC03074DSC03118DSC03130DSC03163DSC03175DSC03194DSC03202DSC03222DSC03232DSC03267DSC03280DSC03294

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com