^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Harmonogram szkoleń

"Piernikowe” przepisy

Piernik należy do najstarszych ciast, wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z XII wiecznej Bazylei i Norymbergii, głównych ośrodków piernikarskich średniowiecznej Europy. Charakteryzuje się ciemną barwą, specyficznym słodkim smakiem i aromatem korzennym, niespotykanymi w innych ciastach. W Polsce nazwa „piernik” wywodzi się ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę. Wypiekano je często w ozdobnych formach. Mogło być one przechowywane w stanie surowym, w chłodnym pomieszczeniu całymi miesiącami.

Pierniki miały w dawnej kuchni polskiej szerokie zastosowanie: mniej słodkie, ale bardziej korzenne podawano jako zakąskę do wódki, słodsze na deser

W XVIII wieku popularne było powiedzenie:

„Kto nie pija gorzałki i od niej umyka,

Ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”.

pierniki żywieckie

Tradycyjne przepisy na pierniki i pierniczki:

Piernik popularny

500 g mąki

250 g margaryny

150 g cukru pudru

250 ml mleka

3-4 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 paczki przypraw do pierników

słoik dżemu śliwkowego

tłuszcz

bułka tarta

Umyte jajka wybić ze skorupek i utrzeć z cukrem; połączyć z przesianą mąką, stopioną margaryną, dżemem, mlekiem, sodą rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody i przyprawami. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec około 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

Piernik śląski

400 g mąki

400 g cukru pudru

100 ml piwa jasnego

4 jajka

50 g masła lub margaryny,

paczka przypraw do pierników,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

tłuszcz

bułka tarta

Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopionym masłem, piwem, przyprawami i ubitą pianą z białek. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec ok. 50 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

Pierniczki

250 g mąki ziemniaczanej

250 g miodu

3 jajka

paczka przypraw do pierników

łyżeczka sody oczyszczonej

tłuszcz

Jajka wybić ze skorupek oddzielając żółtka od białek. Zrumieniony miód utrzeć z żółtkami, dodać przyprawy i sodę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody; połączyć z przesianą mąką oraz pianą ubitą z białek. Do wysmarowanych tłuszczem foremek nakładać ciasto do ¾ wysokości i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

Pierniczki po polsku

500 g mąki

100 ml mleka

50 ml mocnego naparu z kawy naturalnej

150 g cukru

150 g miodu

paczka przypraw do pierników,

łyżeczka sody,

tłuszcz

lukier

50 g cukru zarumienić na patelni, połączyć z miodem i pozostałym cukrem, przyprawami, mlekiem oraz naparem kawy. Masę wymieszać z przesianą mąką oraz sodą rozpuszczoną w małej ilości wody, dokładnie wyrobić i pozostawić na 4 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i ułożyć na przygotowanej blasze; upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polać lukrem.

Na podstawie: www.pierniki.pl

Maria Lemnis Henryk Vitry „Iskier przewodnik sztuki kulinarnej”

Henryk Dębski „Smaczne wypieki domowe"

 

IMG 317720170527 102208

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com