^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Harmonogram szkoleń

Niedziela o smaku potraw regionalnych w Porąbce

W dniach 15- 17 czerwca odbyło się Święto Powiatu Bielskiego oraz Dni Gminy Porąbka. W ostatnim dniu na stadionie LKS „Zapora” w Porąbce odbył się Przegląd Potraw Regionalnych – „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”. Tematem przewodnim było wesele, czyli tradycyjne specjały podawane na weselach.

W konkursie wzięło w nim udział 35 uczestników z gmin powiatu bielskiego (głównie Kół Gospodyń Wiejskich, ale także Kół Emerytów Rencistów i Inwalidów oraz innych organizacji działających na terenie gmin). Komisja konkursowa dokonała oceny w pięciu kategoriach, wybierając tradycyjne potrawy zgodnie z regulaminem. Przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie O/Bielsko-Biała stanowili część komisji oceniającej produkt. Wszystkim uczestnikom Przeglądu przyznano równorzędnej wartości nagrody rzeczowe oraz dyplomy uczestnictwa w przeglądzie.

Komisja oceniająca przyznała dodatkowo 5 statuetek za najbardziej tradycyjną potrawę w każdej z konkursowych kategorii: zupy, dania główne, produkt, ciasta i desery, napoje i nalewki

Za najlepszą zupę uznano „Orzeźwiający żurek na maślance”, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Janowicach. W kategorii danie główne najwyższą punktację komisji konkursowej zdobył półmisek weselny w wykonaniu KGW Kobiernice, składający się z kury z rosołu, bitek wołowych w sosie własnym, potrawki z królika z młodymi ziemniakami oraz ćwikły z chrzanem i kiszoną kapustą zasmażaną. Za najlepszy produkt uznano dziczki z okrasą przygotowane przez KGW z Bystrej. W kategorii ciasta i desery triumfował kołocz weselny upieczony przez KGW Bielowicko. „Nalewka zdrowotna” serwowana przez KGW Stara Wieś zdobyła najwyższe noty w kategorii napojów i nalewek.

Potrawy biorące w tym roku w konkursie zadziwiały smakiem i różnorodnością. Jury miało trudne zadanie, gdyż przygotowane specjały wyróżniały się też bogatą tradycją kulinarną. Przepięknie udekorowane stoły na jakich prezentowano potrawy zachęcały do degustowania tych smacznych, ale także atrakcyjnie wyglądających potraw. Przyznano zatem także nagrody dodatkowe i wyróżnienia, gdyż nie sposób było nie docenić pracochłonnie przygotowanych przysmaków oraz detali dekoracyjnych sprzyjających prezentacji kulinarnych specjałów. Zatem:

KGW Zabrzeżanki zostało wyróżnione za całokształt, KGW Rybarzowice otrzymało nagrodę „za wystrój” , KGW Kozy doceniono za przepalankę, Koło Emerytów Rencistów i Inwalidów nr 15 w Szczyrku za Borgacz, Zespół Regionalny „Jaworze” za Bigos „na winie”.

Wszystkim wspaniałym uczestnikom serdecznie gratulujemy !!!

IMG 6235

IMG 6231

20180617 133059

20180617 140314

20180617 132831

20180617 132310

20180617 132221

20180617 13082420180617 130455

20180617 132114

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com