^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

STUDIA PODYPLOMOWE „Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności w gospodarstwach rolniczych i małych zakładach przetwórczych”

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie prowadzi aktualnie nabór na dwusemestralne studia podyplomowe pt: „Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji  żywności w gospodarstwach rolniczych i małych zakładach przetwórczych”

Studia podyplomowe są przeznaczone dla absolwentów I i II stopnia studiów, głównie dla pracowników i doradców ODR oraz rolników, którzy dzięki ścisłej współpracy z naszym instytutem badawczym, będą mogli mocniej zaangażować się w proces bezpieczeństwa przetwarzania  żywności. Podczas kształcenia absolwenci studiów podyplomowych uzyskają wiedzę z zakresu bezpiecznego zdrowotnie przetwarzania i utrwalania żywności, a także z systemu prawnego prowadzenia produkcji,   transferu wiedzy i innowacyjności, szczególnie w małym lokalnym przetwórstwie. Ponadto absolwenci zostaną przygotowani do wprowadzania i praktycznego stosowania systemów bezpiecznej zdrowotnie produkcji w zakresie dobrych praktyk (GMP, GHP) i systemu HACCP i bezpiecznej zdrowotnie dystrybucji żywności.  przez rolników i producentów żywności. Studia są skierowane również dla absolwentów studiów wyższych, zarówno magisterskich, jak i zawodowych którzy chcą zdobyć wiedzę i umiejętności prowadzenia bezpiecznej produkcji żywności

Celem podstawowym studiów podyplomowych jest przekazanie kompleksowej wiedzy oraz przygotowanie słuchaczy, głównie pracowników Ośrodków Doradztwa Rolniczego do pomocy producentom w praktycznym prowadzeniu produkcji przetwórczej i wprowadzaniu systemów zapewnienia  bezpieczeństwa zdrowotnego żywności produkowanej w gospodarstwach  rolniczych, małych zakładach przetwórczych i jednostkach  handlowych. Proponowane studia umożliwiają podniesienie konkurencyjności polskiego rolnictwa, przetwórstwa i wzrost jakości gotowej żywności a tym samym zwiększenie rozwoju małej przedsiębiorczości.

Studia podyplomowe pt: „Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji  żywności w gospodarstwach rolniczych i małych zakładach przetwórczych” będą prowadzone w trybie dwusemestralnym przez pracowników naukowych IBPRS-PIB, w terminie od 1.09.2021r do 30.06.2022r. w gmachu IBPRS-PIB w Warszawie przy ul. Rakowieckiej 36. Zajęcia na studiach prowadzone będą w formie wykładów i paneli dyskusyjnych (część zajęć w trybie on-line). Absolwenci studiów uzyskają wiedzę z zasad systemu HACCP w produkcji przetwórczej i handlowej, zostaną przygotowani do pełnienia funkcji technologa i osoby zapewniającej jakość produktu i higienę  w zakładzie  oraz negocjatora w kontaktach z przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego. Proponowane studia umożliwiają podniesienie konkurencyjności polskiego rolnictwa. Szczegółowy zakres i wymagania zostaną podane po przyjęciu na studia.

Ukończenie studiów pozwoli na uzyskanie zasobu wiedzy z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz umiejętności przygotowania dokumentacji związanej z wymaganiami prawnymi produkcji bezpiecznej żywności (system HACCP) i tzw. warunków wstępnych w produkcji. Słuchacze studiów podyplomowych pod opieką pracowników IBPRS przygotują pracę dyplomową dotyczącą bezpiecznej produkcji żywności w produkującym zakładzie lub w handlowej jednostce i uzyskają dyplom ukończenia studiów podyplomowych zgodnym z wymaganiami prawnymi.

Terminy i opłata

Przewidywanych jest 16 zjazdów w terminach (czwartek-piątek lub piątek-sobota) uzgodnionych z kandydatami na I zjeździe, który odbędzie się na początku września 2021r, przy zgłoszeniu minimum 30 kandydatów na kurs.

O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Łączna opłata za dwusemestralne studia podyplomowe wynosi 3500 zł, w tym zaliczka w wysokości 500 zł, z możliwością uiszczenia opłaty w trzech ratach.

 

Osoby do kontaktu:

Dr inż. Halina Makała Tel. (22) 606 36 12 lub 601 070 987

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski Tel. (22) 606  37 30 lub  603749 129

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sekretariat IBPRS Tel: (22) 606 36 00

Szczegóły na stronie:

https://www.ibprs.pl/studia-podyplomowe-bezpieczenstwo-produkcji-zywnosci-w-malych-zakladach-przetworczych/

formularz zgłoszeniowy

 

IMG 6277

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com