^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie 2020

Warsztaty edukacyjno-kulinarne

IMG 20230222 135354 002

IMG 20230223 111811 002

W środę, 22 lutego 2023 roku w Mysłowicach w restauracji Dwór Bismarcka odbyły się jednodniowe warsztaty edukacyjno-kulinarne zorganizowane przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach pn. ,,Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, realizowane w ramach operacji ,,Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
Warsztaty skierowane były do mieszkańców województwa śląskiego, rolników, przedsiębiorców, przedstawicieli kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
W czasie warsztatów dr inż. Anna Majewska oraz dr inż. Michał Puchała z Instytutu Zootechniki BIP podczas swoich wykładów omówili rasy rodzime bydła i owiec, w tym przedstawili walory surowca od nich pochodzącego, z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie.
Natomiast zalety krótkiego łańcucha dostaw: hodowca-gastronomia-konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras z uwzględnieniem lokalnej tradycji kulinarnej jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy, zaprezentował w bardzo interesujący sposób Krzysztof Zieliński.
Zwieńczeniem części praktycznej warsztatów edukacyjno-kulinarnych było podanie znakomitego gulaszu wołowego w winie przyrządzonego przez szefa kuchni Bartłomieja Grzywacza.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com