^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie 2020

POTRAWY WIELKANOCNE W GMINIE MIEDŹNA

DSC07994

 

Święta Wielkanocne już za nami, ale smaki ze świątecznego stołu towarzyszyły nam podczas XIII KONKURSU POTRAW NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO, który odbył się 9 kwietnia br. pod hasłem „Święta Wielkanocne w Gminie Miedźna". Organizatorami konkursu byli: Gminny Związek Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Miedźnej z Panią Prezes Łucją Krutak na czele, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Pszczynie – PZDR w Pszczynie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Miedźnej.
Wśród obecnych gości byli m.in. Wójt Gminy Miedźna Bogdan Taranowski, Prezes WZKRiOR w Katowicach Pan Andrzej Krawczyk, v-ce Starosta pszczyński Pan Krystian Szostak, Przewodnicząca Rady Powiatu Barbara Bandoła, v-ce Przewodnicząca Rady Powiatu AGATA Tucka-Marek, Kierownik ARiMR BP w Pszczynie Pan Marian Brandys, Kierownik KRUS w Pszczynie Pani Mirosława Wojciech, Dyrektor PUP w Pszczynie Bernadeta Sojka – Jany, kierownik ŚODR - PZDR w Pszczynie Pani Anna Rogala-Romanek oraz wielu innych znakomitych gości.
Panie z 6 Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały potrawy, które zwyczajowo znajdują się na wielkanocnym stole. Zebrani mogli degustować jaja faszerowane, żur, pasztety, mięsa, sałatki, wędliny, ciasta z królującymi babami, sernikami i mazurkami, a wszystko podane na pięknie udekorowanych stołach i przedstawiane przez panie ubrane w regionalne stroje.
Ponieważ formuła konkursowa zobowiązuje do wyłonienia najlepszego „stołu", Komisja w składzie której znaleźli się: Bogdan Taranowski, Andrzej Krawczyk, Łucja Krutak, Anna Rogala-Romanek, Krystian Szostak, oceniła wszystkie Koła pod kątem: smaku, oryginalności w wykorzystaniu produktów z gospodarstwa rolnego, sposobu podania potrawy i związku potrawy z tradycją. Komisja po degustacji oceniła potrawy i postanowiła wyróżnić następujące Koła: KGW Wola za pasztet wołowo - wieprzowy, jaja faszerowane, ziemniaki pieczone, babcyne szałoty i baby, KGW Grzawa za zupę chrzanową, pieczeń rzymską, jaja faszerowane, roladki drobiowe z warzywami, mazurek i sernik. Wytypowane Koła będą reprezentować Gminę Miedźna na powiatowym konkursie potraw.
Wszystkie Koła w podziękowaniu za trud włożony w przygotowanie potraw, otrzymały pamiątkowe dyplomy, kwiaty oraz drobne upominki. Miłym akcentem było wręczenie organizatorkom Konkursu – Pani Łucji Krutak i Annie Rogali-Romanek listów Gratulacyjnych przez Panią Dyrektor PUP w Pszczynie.

 

DSC08002

 

DSC08012

 

DSC08024

 

DSC08044

 

DSC08048

 

Tekst i fot. A.Rogala-Romanek

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com