^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie 2020

GĘŚ MARICŃSKA I WYSZKUBEK

IMG 9649 kopia

IMG 9656 kopia

GĘŚ MARCIŃSKA I WYSZKUBEK

To temat przewodni powiatowego konkursu „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”, który w tym roku odbył się 23 listopada 2017 r. w Kobiórze. Wydarzenie zebrało miłośników tradycyjnej kuchni i najlepsze kucharki z naszego powiatu. Celem konkursu jest promocja tradycyjnych dań oraz bogactwa tradycji i kultury ziemi pszczyńskiej. Organizatorami tegorocznego konkursu były: Powiat Pszczyński, Gmina Kobiór i Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Przedstawiciele tych instytucji: starosta Powiatu Pszczyńskiego Paweł Sadza, wójt Gminy Kobiór Eugeniusz Lubański oraz kierownik PZDR w Pszczynie Anna Rogala-Romanek powitali uczestników konkursu oraz gości. Podkreślona została waga tradycji, jej znaczenie dla naszej tożsamości i konieczność przekazywania babcinych przepisów z pokolenia na pokolenie.

Tradycyjnie od późnej jesieni do lutego trwał wyszkubek, gospodynie domowe zbierały się kolejno w domach, gdzie była panna na wydaniu, aby jej „uszkubać” pierzy na pierzynę i zagłówek, co stanowiło podstawę wiana. Wyszkubek nie służył tylko pozyskaniu pierza, była to okazja do spotkań z sąsiadami, podczas których przekazywano sobie opowieści i sąsiedzkie plotki. W tematykę wyszkubka i tradycji gęsi marcińskiej wprowadził zebranych etnolog, pan Grzegorz Odoj, a „Kobiersko Czeladka” wraz z paniami z KGW Kobiór zaprezentowała scenkę „Wyszkubek u Pytlów”.                              IMG 9770 kopia

fot. Powiat Pszczynski: występ Kobiórskiej Czelodki

 

W dzień św. Marcina w wielu domach podaje się na obiad gęś, mięso niezwykle smaczne, ale niedoceniane. Zwyczaj podawani gęsi wiąże się ze świętym Marcinem z Tours we Francji, który po śmierci miejscowego biskupa został wybrany na jego następcę. Ponieważ nie chciał przyjąć tytułu, schronił się w przyklasztornej szopie, gdzie hodowano gęsi. Jednak ptaki wystraszyły się i podniosły alarm, przez co wydało się, gdzie schował się nowo wybrany biskup. Jak legenda głosi, z tego powodu święty Marcin czuł niechęć do gęsi i podobno tuż przed śmiercią zażyczył sobie aby wybito wszystkie gęsi w Tours. Tak więc w dniu jego pogrzebu na stołach pojawiła się pieczona gęś.

 

IMG 9921 kopia

Fot. powiat Pszczyński: Komisja konkursowa.

 

Potrawy przygotowane przez uczestniczki oceniała komisja w składzie: dr Grzegorz Odoj, etnolog z UŚ, Alicja Kudła, artysta-plastyk oraz Łukasz Kozioł, pszczyński restaurator. Komisja brała pod uwagę smak potrawy, nawiązanie do tradycji, zastosowanie produktów z gospodarstwa oraz estetykę podania. Różnice punktowe były minimalne, a przygotowane dania zachwyciły komisję i gości. Można było spróbować gęsiny w różnej postaci: pieczonej, faszerowanej, gołąbków, pierogów, pasztetów i czerniny. Było także cos dla łasuchów: kołocze, babki, rogaliki i kompot z bani.

 

IMG 9814 kopia

Fot. Powiat Pszczyński: Ocena potarw przygotowanych przez Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Krzyżowic

 

IMG 9787 kopia

Fot Powiat Pszczyński: Ocena potraw przygotowanych przez KGW Kobiór.

 

Wyniki konkursu:
Nagroda publiczności: Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet na Rzecz Rozwoju Wsi z Krzyżowic

I miejsce: KGW Kobiór
II miejsce ex aeqo: KGW Ćwiklice i Stowarzyszenie z Krzyżowic
III miejsce: KGW Goczałkowice – Zdrój
Wyróżnienia: KGW Kryry, KGW Gilowice, KGW Stara Wieś.

 

IMG 9863 kopia

Fot. Powiat Pszczyński: Degustacja potraw przygotowanych przez KGW Kryry

 

IMG 9998

Fot. Powiat Pszczyński

 

W przyszłym roku gospodarzem powiatowego konkursu potraw będzie Gmina Miedźna, już teraz obiecuję Państwu relację z wydarzenia. Mam nadzieję, że temat konkursu będzie dla wszystkich inspiracją i więcej pysznej gęsiny trafi na polskie stoły.

 

Tekst: Anna Rogala-Romanek

Fotografie zamieszczono dzięki uprzejmości Starostwa Powiaowego w Pszczynie.

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com