^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie 2020

Dynia w polskiej kuchni

DSC dynia



Ostatnimi czasy dynia (przede wszystkim pomarańczowa) kojarzy nam się głównie z Halloween i związaną z nim dekoracją. Czasem w mediach słychać nawet informacje, że przybyła do nas razem z tym zwyczajem, co jest kompletną bzdurą. Na polskich stołach bowiem, pożywne i smaczne potrawy z dyni, często zwanej banią, zagościły już w XVI w.

Do Europy przybyła na statkach Kolumba, na którym zrobiła tak duże wrażenie, że aż zanotował w Dziennikach dzień kiedy pierwszy raz ją zobaczył. Początkowo, jak większość przywiezionych przez Kolumba roślin, uprawiana była w dworskich ogrodach jako ciekawostka, ale szybko odkryto jej właściwości i zaczęto uprawiać na „masową skalę" (podobnie jak ziemniaki). Szczególną furorę zrobiły nasiona, które jak wierzono dodawały mocy w sprawach łóżkowych, dlatego raczyli się nimi panowie nagminnie.

Doceniano ją także za „pożywność" i zdrowotność, bo rzeczywiście dynia to jedno z najlepiej prozdrowotnie działających warzyw.

O jej właściwościach leczniczych i dietetycznych oraz roli w kuchni mówić będziemy na szkoleniu, które organizowane jest dla członkiń KGW z terenu gminy Kroczyce w gospodarstwie ekologicznym Pani Anny Ptasińskiej.

Następnie podczas pokazu  z zebranych tu ekologicznych dyni, przygotujemy wspólnie kilka dań gorących, upieczemy ciasta i chleb oraz przygotujemy przetwory, szczególnie dynię marynowaną. Bowiem jeszcze w latach 80-ych żadne wesele na Jurze nie mogło obyć się bez dyni i śliwek w occie. Przepisy nieco różniły się od siebie, co dawało odmienne wrażenia smakowe. Oto kilka z nich.

Przepis I

  • 1 kg dyni
  • 1 szkl. octu winnego
  • 50 g cukru
  • 5 goździków
  • 1 płaska łyżeczka estragonu suszonego lub świeżego
  • 10 g soli
  • 1 szkl. wody
  • ewentualnie cynamon do smaku

Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki i oczyść. Miąższ pokroić w dużą kostkę. Wodę z octem zagotować, dodać przyprawy, sól i cukier. Dynię przełożyć do słoików i zalać zalewą.Pasteryzować

Przepis II


  • 2 kg dyni obranej, bez pestek
    650 ml białego octu winnego
    650 g cukru
    1 laska wanilii
    2 cytryny

Dynię pokroić w jednakowej wielkości małe kawałki i wymieszać z octem winnym, a następnie zalać taką ilością wody, żeby dynia była całkowicie zanurzona. Odstawić na 24 godzin, najlepiej do lodówki.

Dynię osączyć zachowując zalewę . Cukier zagotować w odrobinie zalewy, aż będą ciągnąć się nitki. Do rozpuszczonego cukru dodać pozostałą zalewę, miąższ i laskę wanilii oraz sok i skórkę z cytryny. Dynię wkładać porcjami do zalewy i zagotowywać, aż kawałki dyni się zeszklą. Wyjąć łyżką cedzakową. Włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Pasteryzować

Przepis III

  • dynia dowolna ilość
    1 szklanka octu 10%
    goździki około 15-16 szt
    ziele angielskie 5 ziaren
    10-15 czubatych łyżek cukru ( wg uznania, dynia musi być słodko-kwaśna)
    6 szklanek wody (jeżeli lubimy kwaśniejszą, wlewamy 5 szklanek wody)
    sól

Obraną i wydrążoną dynię pokroić w dowolną kostkę. Zagotować wodę w dużym garnku, lekko osolić, do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową.
Ugotować zalewę, dodać cukier, ocet, ziele i goździki. Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gotującą zalewą, zakręcić, ustawić słoiki do góry dnem na ręczniku. Nie pasteryzować



This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com