^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

POWIATOWY KONKURS POTRAW - RYBY I POTRAWY Z RYB

Pielgrzymowice, to miejscowość leżąca w gminie Pawłowice, która znana jest z licznych gospodarstw rybackich i malowniczego ukształtowania terenu. I właśnie tutaj 20 listopada br. odbył się kolejny konkurs dedykowany Kołom Gospodyń Wiejskim i Stowarzyszeniom działającym na terenie powiatu pszczyńskiego. Organizatorami tegorocznego konkursu byli: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie PZDR w Pszczynie oraz Gmina Pawłowice, których przedstawiciele powitali zgromadzonych gości.
W konkursie wzięły udział: KGW Frydek, KGW Goczałkowice-Zdrój, KGW Kobiór, Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice, KGW Suszec, KGW Wisła Mała oraz KGW Wisła Wielka. Panie miały za zadanie przygotowanie dwóch potraw konkursowych: dania głównego, czyli ryby lub zupy rybnej oraz przystawki np. galarety, pasty czy sałatki. Najważniejsze kryteria oceny to: smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstwa rolnego, sposób podania oraz związek potrawy z tradycją.
Komisja konkursowa w składzie: Gabriela Gwiszcz – etnograf, dr Henryk Białowąs – pracownik PAN w Gołyszu, autor wielu publikacji, specjalista w produkcji ryb, Jan Dutka – ekspert kulinarny, właściciel firmy gastronomiczno -szkoleniowej „Smacznego” oraz Jakub Mrozek – doradca kulinarny „Po świecie kuchni”.
Po degustacji jury zdecydowało o przyznaniu miejsc:
I miejsce ex aequo:
Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice za żurek rybny oraz karpia w pierzynce kapuścianej z leśnymi grzybami;
KGW Frydek za zupę rybną oraz rybę smażoną z kapustą i szałotem;
II miejsce:
KGW Kobiór za pstrąga w galarecie i karpia w miodzie z plackami z kiszonej kapusty;
III miejsce:
KGW Goczałkowice za karpia wędzonego w dzwonkach na ciepło i leszcze opiekane w zalewie octowej.
Pozostałe koła otrzymały wyróżnienia, a przygotowały m.in. karpia w śmietanie i galarecie, sandacza w porach, różne sałatki rybne, ryby w sosach.
Tradycją konkursu jest możliwość przyznania, niezależnie od ocen jury, nagrody publiczności. W tym roku najwięcej głosów zdobyły panie ze Stowarzyszenia KGW Pielgrzymowice i do nich trafiła okolicznościowa statuetka.
Wszystkie koła biorące udział w konkursie otrzymały dyplomy oraz nagrody jednakowej wartości.

W trakcie wieczoru swoją prelekcję nt. historii produkcji karpia przedstawił dr Henryk Białowąs z Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu, który stwierdził , iż „karp pochodzący z tradycyjnych stawów ziemnych, karmiony ziarnem zbóż jest produktem ekologicznym”. Warto w tym miejscu przytoczyć także inne ważne słowa prelegenta: „obecnie modny jest trend, tzw. slow food, czyli m.in. powoli przygotowywanej żywności z produktów, które wolno rosną, Dla porównania: 1,5 kg kurczak rośnie 6 tygodni, a 1,5 kg karp rośnie 3 lata. Powoli, nie spiesząc się, wytwarza swoje tkanki, białko, tłuszcz. Na tym polega jakość”.
W nawiązaniu do tematu konkursu, uczniowie miejscowej szkoły podstawowej przedstawili teatrzyk pt. „Baśń o złotej rybce”, która została nagrodzona gromkimi brawami dla młodych artystów. Imprezę uświetnił także swoim występem także miejscowy zespół „Pielgrzymowianie”.

Fot. PowiatPszczyńskiIMG 5288

IMG 5204

IMG 5278 002

IMG 5281 ryba pod pierzynką 002

IMG 5210

IMG 5302

IMG 5537

IMG 5543

IMG 5588

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com