Jadalny ogródek kwiatowy można założyć praktycznie wszędzie – np. w sąsiedztwie uprawy warzyw, ziół z ogrodu, lub jako cześć całorocznej rabaty kwiatowej, w formie małego kwietnika, lub posadzić w doniczkach na balkonie. Stosując uprawę we własnym ogródku mamy pewność, że hodowla jest nie skażona środkami ochrony roślin.
Jakie gatunki roślin mają jadalne kwiaty:
- Nagietek lekarski (Calendula officinalis)- kwiaty pomarańczowo-złociste, dodaje się je do sałatek, zup, sosów, jako barwnik do ryżu, masła, serów, w celu uzyskania pięknego koloru tych produktów

- Stokrotka pospolita (Bellis perennis)– można ją używać jako dodatek do sałatek, małe kwiatki dodaje się wówczas całe, a z dużych obrywa się płatki. Można je wykorzystywać również także jako ozdoby do ciast , deserów.

- Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)można stosować również jako dodatek do sałatek, ale i robić z niego syropy czy nalewki. Kwiaty najlepszy smak mają wtedy kiedy są wcześnie zrywane.

- Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) wykorzystywany jest do kandyzowania, sałatek, jako dodatek do deserów, lub zamrażania w kostkach lodu.

- Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia)kwiaty nadają się do wypieku kruchych ciastek oraz innych owocowych wypieków.

- Nasturcja większa(Tropaeolum majus) kwiaty mają lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę, wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek.

- Rośliny dyniowate np. cukinia (Cucurbita pepo) jej kwiaty idealne są do smażenia – zanurza się je w roztrzepanym białku jajka, obtacza w bułce tartej i parmezanie, a następnie smaży.

Oto przykład potrawy z cukinii
Kwaty cukinii faszerowane ricottą
Składniki
2 porcje
- 10 kwiatów cukinii
- 150 g ricotty (lub 75 g ricotty i 75 g sera koziego)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki liści bazylii + kilka liści do dekoracji
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu o delikatnym smaku np. akacjowego
Przygotowanie
- Kwiaty cukinii delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach. W miseczce wymieszać ricottę z solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Wkładać po łyżce powstałego nadzienia do każdego kwiatu.
- Rozgrzać patelnię, dodać masło, gdy będzie roztopione ułożyć kwiaty cukinii i smażyć przez około pół minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne pół minuty.
- Wyłożyć na półmiski, doprawić solą i pieprzem, polać miodem i posypać listkami bazylii.