^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

DYNIA OLBRZYMIA - ZBIÓR I PRZECHOWYWANIE

Moje dynie

Zbiera się całkowicie dojrzałe owoce dyni olbrzymiej, bowiem wtedy zawierają najwięcej cukrów. Dynie zbiera się ręcznie pod koniec września i w październiku. O dojrzałości owoców dyni decyduje drewniejący ogonek, zmieniający swój kolor z zielonego na żółty. Zabarwienie skórki i miąższu dojrzałych owoców jest odpowiednie dla danego gatunku.

Zbiera się ostrożnie unikając ułamywania ogonków i uszkodzeń mechanicznych owoców, szczególnie wtedy, gdy zachodzi konieczność ich przechowywania.

Przed spodziewanymi przymrozkami zbiera się wszystkie dynie, ponieważ po przemarznięciu szybko gniją. Owoce niedojrzałe przeznacza się na paszę dla zwierząt.

Dojrzałe owoce dyni olbrzymiej można przechowywać w suchych pomieszczeniach (wilgotność 70-80%) i w temperaturze 5 – 10° C nawet kilka miesięcy. Wcześniej jednak, zaraz po zbiorach, przez 10-14 dni, powinno się zapewnić temperaturę 26-30° C i wilgotność powietrza 80%.

Poniżej 2 odmiany na zdjęciu:

Dynia olbrzymia BIG MAX - jedna z największych odmian dyni. Wymaga żyznej i próchnicznej gleby. Owoce różowopomarańczowej lub jaskrawopomarańczowej skórce. Dorastają do 30-50 kg. Miąższ bardzo smaczny, soczysty i słodki. Komora nasienna średniej wielkości. Dojrzałe owoce zbiera się od początku września. Doskonale nadaje się na prze twory i zupy.

Dynia olbrzymia Uchiki Kuri Hokkaido Orange - wyróżniają się rozmiarem: niewielkimi owocami o wadze 1-1,5 kg. Na pojedynczej roślinie pojawiają się najczęściej 2-3 owoce. Owoce są intensywnie pomarańczowe, niezwykle aromatyczne i przede wszystkim bardzo smaczne. Częścią jadalną jest miąższ i skórka. Mają tendencję do czepiania się podpór, kratek czy ogrodzeń - mogą wyrosnąć nawet na wysokość 3 metrów.

Źródło:

Uprawa warzyw - M. Orłowski, E. Kołota

Katalog odmian warzyw i kwiatów - PlantiCo, Polan, Spójnia

zdj. Karina Krasoń

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com