W ramach operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” wspófinansowanej przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) 26 maja oraz 30 czerwca br. odbyły się dla rolników z województwa śląskiego praktyczne szkolenia tzw. demonstracje ekologiczne. Wyjazdy organizowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie odbyły się do gospodarstwa Kozie Frykasy Pana Macieja Dybowskiego w miejscowości Słupiec (gmina Łubnice, powiat staszowski, woj. świętokrzyskie). Gospodarstwo Kozie Frykasy zajmuje powierzchnię 14 ha, na której prowadzi hodowlę kóz. Stado podstawowe liczy 60 matek kóz głównie alpejskich, a także trzy kozły rasy burskiej, alpejskiej oraz anglonubijskiej.
Tematem demonstracji były „Wybrane aspekty zarządzania stadem kóz w kontekście pozyskiwania wysokiej jakości ekologicznych surowców - mleka i mięsa z wykorzystaniem krzyżowania wielorasowego”.
Podczas wizyty w gospodarstwie, Pan Maciej zaprezentował uczestnikom szkolenia swoje gospodarstwo oraz produkty, które powstają pod bacznym okiem właścicieli. Odpowiadał także na zadawane przez uczestników pytania. Kozy żywione są tym co rodzi nadwiślańska ziemia, dzięki czemu produkty pozyskiwane od nich charakteryzują się unikalnym smakiem oraz aromatem. Uczestnicy zapoznali się z zasadami hodowli kóz mięsnych i mlecznych.
Uczestnicy szkolenia okazję obejrzeć wędzarnie i przygotowanie sera wędzonego, skorzystali także z możliwości degustacji różnorodnych serów rzemieślniczych na bazie mleka koziego.
Po degustacji przyszedł czas na przedstawienie celu demonstracji, a mianowicie zaprezentowanie wybranych aspektów zarzadzania stadem w taki sposób, aby uzyskiwać surowce najwyższej jakości przy zachowaniu zasad gospodarstwa ekologicznego. Tematyka demonstracji podzielona została na dwie wizyty. Pierwsza wizyta, która miała miejsce w dn. 26.05.2023 r. dotyczyła tematyki bioasekuracji, profilaktyki i leczenia oraz różnych metod planowanego rozpłodu celem osiągnięcia całorocznej podaży mleka, a także wykonana była wstępna kontrola zdrowotności, żywienia i produkcyjności z uwzględnieniem dobowych przyrostów. Druga wizyta, która odbyła się 30.06.2023r. obejmowała tematykę dotyczącą wypasów, żywienia oraz dobrostanu.
Ponadto hodowcy kóz przy okazji spotkania wymieniali między sobą doświadczenia z własnych hodowli.