^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych - relacja z demonstracji ekologicznych z zakresu przetwórstwa zbóż, mięsa i mleka

logotypy

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Częstochowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” wspófinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Projekt ma na celu upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk lub innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności.

W dniach 24-25 października br. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu odbyły się dla rolników z województwa śląskiego demonstracje z przetwórstwa produktów ekologicznych, w tym przetwórstwa zbóż, mięsa i mleka.

Podczas demonstracji z przetwórstwa zbóż zostały omówione zasady założenia i prowadzenia obiektu demonstracyjnego. Następnie przeprowadzono pokaz technologii produkcji trzech ekologicznych produktów zbożowych tj. niskowyciągowej i całoziarnowej mąki orkiszowej oraz całoziarnowej mąki żytniej. Uczestnicy demonstracji dokonali oceny jakości surowca metodą organoleptyczną pod kątem zawartości zanieczyszczeń, porośnięcia ziarna oraz wilgotności. Zapoznali się również z metodami mierzalnymi oceny ziarna, tj. liczba opadania, kwasowość tłuszczowa czy zawartość glutenu. Podczas demonstracji omówiono także zasady magazynowania i czyszczenia zboża, przemiał ziarna, odsiewanie i sortowanie, pakowanie, etykietowanie i przechowywanie gotowego produktu.

Podczas demonstracji z przetwórstwa mięsa zapoznano uczestników z poszczególnymi etapami produkcji ekologicznej kiełbasy średnio rozdrobnionej parzonej i parzonej wędzonej, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Podczas pokazu omówione były aspekty związane z doborem surowca i umiejętnością jego oceny. Omówiono i zademonstrowano takie zabiegi przetwórcze jak rozdrabnianie surowca, peklowanie mięsa, procesy mieszania składników i nadziewania w osłonki, wędzenie, obróbka cieplna oraz chłodzenie i konfekcjonowanie produktów mięsnych. Uczestnicy zostali zapoznani z urządzeniami niezbędnymi do wytwarzania wybranych grup produktowych i optymalnymi warunkami dotyczącymi pomieszczeń przy przetwarzaniu mięsa.

W ramach demonstracji z przetwórstwa mleka zaprezentowano technologię produkcji dwóch ekologicznych produktów mlecznych tj. sera podpuszczkowego oraz sera ziarnistego typu cottage cheese, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Omówiono rodzaje surowca do produkcji, ocenę jego jakości, dodatki i przyprawy użyte do produkcji serów, maszyny, urządzenia niezbędne podczas produkcji oraz poszczególne etapy procesów technologicznych. Podkreślono, że na każdym etapie przetwarzania mleka i produkcji serów, podstawowym elementem wytwarzania bezpiecznej żywności jest higiena ludzka, higiena pomieszczeń, narzędzi, maszyn i urządzeń.

Podczas demonstracji szczególny nacisk położono na wiadomości praktyczne, które uczestnicy będą mogli wykorzystać w swojej działalności. Każdy uczestnik otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo w demonstracji z danego tematu.

Zapraszamy do udziału w kolejnych demonstracjach!

IMG 1660

IMG 1669

IMG 1671

IMG 1679

IMG 1686

IMG 1691

IMG 1700

IMG 1705IMG 1707IMG 1672

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com