„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie w dniach 12-15 października 2020 roku zorganizował szkolenia z zakresu rolnictwa ekologicznego pn: „Rolnictwo ekologiczne szansą dla rozwoju obszarów wiejskich”. Szkolenia realizowane były w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie sieci na Rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) Schemat II Pomocy Technicznej.
W szkoleniach, które odbyły się:
- 12.10.2020r. w Kłomnicach, Restauracja NOVA STODOŁA, ul. Częstochowska 2f
- 13.10.2020r. w Zawadzie Pilickiej, Hotel Amazonka, ul. Zawada Pilicka 130
- 14.10.2020r. w Kochcicach, Strzelnica Family, ul. Lubliniecka 9
- 15.10.2020r. w Kłobucku, Restauracja WENECKA, ul. Częstochowska 39
wzięli udział rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich, doradcy rolni oraz osoby zainteresowane produkcją metodami ekologicznymi. Prelegentem szkoleń była dr inż. Urszula Sołtysiak - ekspert ds. produkcji i przetwórstwa w rolnictwie ekologicznym oraz Rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, która szczegółowo omówiła następujące tematy:
1.Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania chroniony prawem Unii Europejskiej.
Konwersja czyli przestawianie gospodarstwa na metodę ekologiczną.
Dotacje dla rolnictwa ekologicznego jako systemu przyjaznego przyrodzie.
2.Ekologiczna uprawa roślin.
Płodozmian, nawożenie, ochrona roślin, ograniczanie zachwaszczenia.
Materiał siewny i sadzeniowy dla rolnictwa ekologicznego.
Dozwolone środki produkcji.
3.Chów i utrzymanie zwierząt w gospodarstwie ekologicznym.
Zapewnienie dobrostanu zwierząt: obsada, budynki inwentarskie, wybiegi i pastwiska.
Żywienie zwierząt gospodarskich, pasze własne i z zakupu, dozwolone dodatki paszowe.
Opieka weterynaryjna, leczenie zwierząt.
4.Kontrola i certyfikacja – warunek sprzedaży produktów jako ekologiczne.
Obowiązek dokumentowania (zapisy) działań gospodarskich.
Kontrola pełnozakresowa i wyrywkowa.
Certyfikat – przepustka na rynek EKO.
Znakowanie produktów ekologicznych – Logo UE.
5.Rynek produktów ekologicznych – stała tendencja wzrostowa.
Ceny produktów ekologicznych.
Przetwórstwo własnych produktów w gospodarstwie.
Sprzedaż bezpośrednia i krótkie łańcuchy dostaw.
Celem operacji było upowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego wśród mieszkańców obszarów wiejskich województwa śląskiego. W wyniku realizacji szkoleń uczestnicy zdobyli wiedzę na temat korzyści płynących z ekologicznych metod produkcji, co przyczyniło się to do zwiększenia świadomości ekologicznej oraz zachęciło do produkcji metodami ekologicznymi, a także do dystrybucji produktów ekologicznych za pomocą krótkich łańcuchów dostaw. Szkolenia wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników, czego dowodem były liczne pytania do prelegentki. Realizacja szkoleń spowodowała rozpowszechnienie i spopularyzowanie zalet rolnictwa ekologicznego oraz przyspieszenie tempa rozwoju obszarów wiejskich na terenie województwa śląskiego.