^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Pierwsza polska odmiana ziemniaka o fioletowym miąższu - PROVITA

 

fioleowy ziemniak zdjęcie na info

Już od jakiegoś czasu na krajowym rynku dostępne są ziemniaki o filetowych miąższu. Po zapoznaniu się z ich etykietą dowiadujemy się, że nie są to odmiany rodzime. Tymczasem okazuje się, że od zarejestrowania w Krajowym Rejestrze Odmian COBORU polskiego ziemniaka o antocyjanowym zabarwieniu dzieli niewiele.

Po długich latach prac hodowlanych w Hodowli Ziemniaka Zamarte otrzymano wyjątkową zdrową odmianę o nietypowej fioletowej barwie miąższu jaką jest – PROVITA.

CHARAKTERYSTYKA odmiany PROVITA

  • wczesna (dojrzałość po około 80 dniach),
  • bulwy okrągłe, średniej wielkości z zaznaczonymi oczkam ( 6,6 w skali COBORU),
  • typ kulinarny B,
  • zawartość skrobi ok. 13,5 %,
  • plon 37 t/ ha.
  • Provita nie jest odmianą odporna na zarazę ziemniaka. W skali 1-9 jej odporność wynosi 4 – za to odporna jest na raka ziemniaka. Jest odmianą tolerancyjną na występowanie wad wewnętrznych i zewnętrznych bulw. Uprawa tej odmiany nie różni się niczym od innych odmian jadalnych.
  • Można dodatkowo dodać, że ziemniaki o fioletowej barwie miąższu posiadają delikatnie wyczuwalny smak antocyjanów, który nadaje im charakterystyczną barwę. Większość może uznać ich smak za zbliżony do klasycznych odmian o białym czy żółtym miąższu. Smak jest subiektywnym odczuciem i najlepiej samemu skosztować aby się przekonać.

    W obecnych czasach konsumenci przywiązują większą wagę do produktów, które kupują Dodatkowe właściwości prozdrowotne związane z antocyjanowym zabarwieniem             ( płynące z fioletowych bulw) – będą zachętą dla ludzi , którzy zastąpią ziemniaka o tradycyjnej barwie miąższu czyli białej lub żółtej ziemniakami fioletowymi.

    PROVITA- jest odmianą w typie kulinarnym B ogólnoużytkowym. Typ kulinarny jest najbardziej spotykany w sprzedaży. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu po ugotowaniu jest zwięzły i łatwo się ugniata pod naciskiem widelca- można je podawać do obiadu w formie puree.

    Hodowla ziemniaka Zamarte Grupa IHAR spodziewa się rejestracji Provity w styczniu 2021 roku. Jeśli chodzi o dystrybucję sadzeniaków rolnicy będą musieli trochę poczekać, ponieważ proces wprowadzania na rynek nowych odmian jest dłuższy niż w innych gatunkach i za sadzeniakiem w stopniu kwalfikowalnym dla gospodarstw rolnych wymaga 2-3 lat.

    Sama hodowla ziemniaka o fioletowej barwie jest wcale niełatwa i czasochłonna- trwała ona aż 15 lat. Formy o fioletowym miąższu uzyskiwane w pierwszym etapie hodowli stanowią zaledwie 1 % hodowli twórczej.

    Hodowla ziemniaka rozpoczyna się od dobrania odpowiednich komponentów rodzicielskich. W przypadku ziemniaka o fioletowej barwie , ważne jest, aby jedna z form rodzicielskich miała intensywnie i równomiernie wybarwiony miąższ. Na tym etapie odrzuca się bulwy , które nie posiadają niebieskiego zabarwienia .W kolejnych latach ocenia się wiele cech między innymi okres wegetacji, głębokość oczek, smak, kolor po ugotowaniu, plon oraz odporność na patogeny. Do COBORU trafiają odmiany, których rody odznaczają się pozytywnymi cechami. Jednym z nich była właśnie odmiana Provita. Ta właśnie odmiana przeszła pozytywnie cały cykl hodowlany i trafiła ostatecznie do badań rejestrowych i czeka na komisję rejestracyjną COBORU. W styczniu 2021 ma się stać pierwszą polską odmianą ziemniaka o fioletowym miąższu.

    PODSUMOWANIE

    Ziemniaki o fioletowym miąższu może nie mają takich cech jakościowych jakie mają klasyczne odmiany ziemniaka, ale za to posiadają wiele walorów prozdrowotnych, które zachęcą do głębszego ich poznania i posmakowania. Myślę, że warto. 

    Dodam na koniec, że ziemniaki o fioletowym miąższu nie są w stanie wyprzeć naszego ziemniaka jadalnego, ale swoją barwą przyciągają oko wielu kobiet, które wykorzystują je w swoich gospodarstwach domowych do ubarwienia sałatek.

  •  

    ubarwienie sałatek fioletowym ziemniakiemŹródło: www.cenyrolnicze/wiadomości/produkcja roślinna