ZIEMNIAK
Odmiany wpisane do Krajowego Rejestru
Jadalne bardzo wczesne
LAWENDA
Odmiana badana dwa sezony wegetacyjne. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy. Plon bulw
w I terminie zbioru mały, w II terminie duży. Smak bulw po ugotowaniu dość dobry. Odporność na wirus Y duża.
Jadalne wczesne
MADELAINE
Odmiana badana dwa sezony wegetacyjne (2014 i 2015) w grupie jadalnej wczesnej oraz jeden (2013) w jadalnej średniowczesnej. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy, o dobrym smaku. Plenność duża. Odporność na wirus Y duża.
TONACJA
Odmiana badana dwa sezony wegetacyjne. Typ konsumpcyjny sałatkowy o dość dobrym smaku, przydatna także do produkcji czipsów. Plenność dobra. Odporność na wirus Y duża.
LADY ROSETTA
Odmiana badana dwa sezony wegetacyjne. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy lekko mączysty do mączystego, o dość dobrym smaku. Przeznaczona głównie do produkcji chipsów. Plenność średnia. Odporność na wirus Y mała.
Jadalne średniowczesne
ALDONA
Odmiana badana dwa sezony wegetacyjne. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy lekko mączysty o przeciętnym smaku. Plenność duża. Odporność na wirus Y duża.
MANITOU
Odmiana badana trzy sezony wegetacyjne. Typ konsumpcyjny sałatkowy do ogólnoużytkowego, o dobrym smaku i czerwonej skórce. Plenność średnia.
LECH
Odmiana badana dwa sezony. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy do ogólnoużytkowego lekko mączystego, o dobrym smaku i czerwonej skórce. Plenność poniżej wzorca, stabilna w latach badań. Odporność na wirus Y duża.
Skrobiowe średniopóźne
AMARANT
Odmiana badana dwa sezony wegetacyjne. Plon ogólny bulw średni, plon skrobi duży.
Na podstawie materiałów COBORU