^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
11
17
18
19
24
25
26
29
30
31

Produkty tradycyjne i regionalne szansą rozwoju Orawy i Beskidów

W dniach 5-6 października br. zorganizowany został wyjazd seminaryjny dla rolników z gminy Węgierska Górka  oraz członków Stowarzyszenia Hodowców Owiec, Kóz i Producentów Zdrowej Żywności  na Orawę w Słowacji. Tematem wyjazdu seminaryjnego były Produkty regionalne i tradycyjne szansą rozwoju regionów Orawy i Beskidów.

Był to wspólny wyjazd z członkami Powiatowej Izby Rolniczej oraz sołtysami Żywiecczyzny.

W pierwszym dniu zwiedziliśmy  gospodarstwa pana Józefa Kondeli, właściciela Agropenzión AB Novoť, zajmującego się hodowlą owiec i  krów mlecznych.

Gospodarstwo użytkuje około 1100 ha użytków rolnych. W Novocie uczestniczyliśmy w pokazie wyrobu tradycyjnych serów, dojenia owiec oraz  degustowaliśmy produkty z regionu Orawy - wyroby z mleka owczego i krowiego.

Po południu zwiedziliśmy piękny, malowniczo położony  na skałach zamek w miejscowości Orawski Podzamok.

W drugim dniu nastąpił przejazd do gospodarstwa rolnego Bobrovec, zajmującego się hodowlą bydła, koni i owiec. Poznaliśmy główne kierunków produkcji: pełnowartościowego mleka owczego, jogurtów, różnych gatunków sera, a także mięsa jagnięcego i wołowego. Gospodarstwo to posiada  ok. 1400 ha użytków rolnych, a w strukturze upraw rolnych, oprócz tradycyjnych upraw rolniczych, znajduje się około10 ha borówki amerykańskiej oraz roślina zielarska - ostropest plamisty.

Atrakcją naszego  pobytu w drugim dniu był rejs statkiem wycieczkowym na Wyspę Slanicką po Jeziorze Orawskim. Wszyscy pełni wrażeń i nowych doświadczeń wróciliśmy na Żywiecczyznę.

DSC 1140