^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Próbowacka Jodła Beskidzkiego-Przegląd potraw regionalnych w Żywcu

Przegląd  Potraw Regionalnych w Żywcu w ramach Dni Powiatupróbowackapróbowacka 2

                               „Próbowacka Jodła Beskidzkiego”

W konkursie zorganizowanym przez Starostwo Powiatowe w Żywcu w dniu 17 sierpnia 2019 r wzięło udział 14 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujących gminy z terenu powiatu żywieckiego.

Jury oceniało potrawy pod względem zgodności z tradycją kulinarną regionu, walorów smakowych oraz możliwości zastosowania ich we współczesnym jadłospisie. Potrawy oceniane były w następujących kategoriach:

  • zupy
  • potrawy mięsne
  • napoje i nalewki
  • ciasta
  • potrawy na bazie miodu
  • pozostałe potrawy (np. pieczywa, potrawy mączne, ziemniaczane, warzywne itp.)

Po degustacji potraw podanych przez członkinie KGW z poszczególnych gmin powiatu żywieckiego  przyznano nagrody pieniężne za udział w Przeglądzie Potraw Regionalnych.

Jury postanowiło przyznać i  wyróżnić dyplomami następujące Koła Gospodyń Wiejskich:

W kategorii zupy:

 

I miejsce:

  • KGW Cięcina za zupę szczawiową
  • KGW Jeleśnia za rosół z kury z makaronem domowym
  • KGW Koszarawa za zupę kminkową

 

II miejsce:

  • KGW Międzybrodzie Bialskie – Żarnówka  za zupę cebulową
  • KGW Łękawica za żurek tradycyjny za zakwasie

 

W kategorii potrawy mięsne:

I miejsce:

  • KGW Cięcina za wątróbki drobiowe z fasolką szparagową

 

II miejsce:

  • KGW Lipowa za pasztet ze śliwką

 

III miejsce:

  • KGW Trzebinia za klopsy w sosie grzybowym
  • KGW Ujsoły za „Kłodkowinę” z kapustą i grzybami
  • KGW Rychwałd za golonko w kiszonej kapuście

W kategorii napoje i nalewki:

I miejsce:

  • KGW  Cięcina za nalewkę miętowa
  • KGW Jeleśnia za nalewkę z pigwy
  • KGW Lipowa za aroniówkę

 

II miejsce:

  • KGW  Koszarawa za nalewkę pestkową pradziadka
  • KGW Bystra za napój miętowy

W kategorii ciasta:

I miejsce:

  • KGW  Lipowa za ciasto drożdżowe
  • KGW Łękawica za ciasto na bazie miodu
  • KGW Międzybrodzie Bialskie – Żarnówka za piernik na miodzie

 

II miejsce:

  • KGW Rycerka Dolna za ciasto drożdżowe z jeżynami

 

III miejsce:

  • KGW Bierna za sernik Jasi

W kategorii potrawy na bazie miodu:

I miejsce:

  • KGW Jeleśnia za pierniki drobne

 

II miejsce:

  • KGW Ślemień za golonko w zalewie miodowej pieczone w kapuście

W kategorii pozostałe potrawy:

 

I miejsce:

  • KGW Cięcina za kluski na parze z jagodami
  • KGW Bystra za wędliny wędzone swojskie
  • KGW Trzebinia za pęcak z fasolą

 

II miejsce:

  • KGW Jeleśnia za pierogi z mięsem i skwarkami
  • KGW nr 2 Milówka za prażuchy ze skwarkami

Komisja oceniająca potrawy stwierdziła wysoki poziom przygotowanych potraw w szczególności pod względem żywienia turysty i przydatności we współczesnej kuchni. Ponadto komisja oceniająca stwierdziła, iż w tym roku gminy przygotowały dużo potraw zgodnych z tradycją. Konkurs spełnił zamysł organizatorów. Należy go nadal kontynuować, aby proste w przygotowaniu tradycyjne potrawy mogły wrócić na współczesne stoły i na zawsze zagościć w naszych jadłospisach.

                                                                                             Członek Komisji Ewa Foik PZDR Żywiec

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com