MASZKETY ZIEMI PSZCZYŃSKIEJ,
To temat przewodni 6 edycji powiatowego konkursu „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”, który odbył się 27.06.2023 r. w Suszcu. Konkurs został zorganizowany przez Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie – PZDR w Pszczynie oraz Gminę Suszec.
Goście zostali powitani przez organizatorów konkursu w osobach: starosta pszczyńska Barbara Bandoła, zastępca dyrektora ŚODR w Częstochowie, wójt Gminy Suszec Marian Pawlas, przewodniczący RG Suszec Szymon Sekta.
Tegoroczny konkurs zapewnił bogate doznania smakowe, estetyczne oraz kulturalne. Konkurs ma na celu nie tylko promocję pszczyńskiej kuchni, odświeżenie dawnych przepisów, ale też szeroko pojętą kulturę i tradycję naszego powiatu.
Wprowadzeniem do konkursu była "pogadanka"Radostowianek, następnie prelekcja, którą wygłosił pan dr Waldemar Szendera, dotyczyła ona naukowego podejścia do kulinariów i zwyczajów kulinarnych w naszym regionie. Kolejno wystąpiła pani Anna Kine, która przedstawiła potrawy, które dawniej królowały na pszczyńskich stołach.
W tegorocznej edycji wzięło udział 7 Kół Gospodyń Wiejskich z wszystkich gmin naszego powiatu: Frydek, Goczałkowice-Zdrój, Jarząbkowice, Kobiór, Poręba i Stara Wieś. Panie przygotowały potrawy w dwóch kategoriach: deser i zakąska. Na stołach zagościły kopy, ciasta, ciasteczka, szpajzy, mięsa, wędliny, kreple, galert, ozorki i wiele pozakonkursowych rarytasów.
Komisja w składzie: Waldemar Szendera, Anna Ryguła i Sylwia Rybakowska, biorąc pod uwagę smak, oryginalność, związek potrawy z tradycja oraz sposób podania, wyłoniła zwycięzców.
I miejsce ex aeqo: KGW Suszec i KGW Kobiór
II miejsce: KGW Frydek
III miejsce ex aeqo: KGW Goczałkowice-Zdrój i KGW Poręba.
W trakcie konkursu zgromadzeni uczestnicy i publiczność wyłonili w głosowaniu najlepszą potrawę konkursu. Pamiątkowa statuetka trafiła do KGW Goczałkowice za kopę.
Warto podkreślić, że wszystkie Koła otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody tej samej wartości.
Tekst i fot. Anna Rogala-Romanek