^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

SPIŻARNIA ŚLĄSKIEJ GOSPODYNI - KISZENIE KAPUSTY I INNE POTRAWY

Nastał czas jesieni, w ogrodach nastał czas zbiorów owoców i warzyw. Gospodynie wykorzystują te dary, aby zgromadzić zapasy, przygotować kiszoną kapustę, marynaty, dżemy, weki i inne przetwory, które będą gościły na stołach w okresie zimy.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Miedźna 18 września b.r. we Frydku wzięły udział w konkursie p.t. „ Spiżarnia śląskiej gospodyni – kiszenie kapusty i inne przetwory”. Konkurs już po raz siedemnasty zorganizowały: GZRKiOR w Medźnej, ŚODR-PZDR w Pszczynie oraz DK w Woli.
Uczestniczki przygotowały potrawy na bazie kapusty kiszonej, marynaty warzywne i owocowe, potrawy z mięsem oraz ciasta.
Komisja w składzie:
Beata Fąfera – ŚODR w Częstochowie
Maria Adamczyk – Starostwo Powiatowe w Pszczynie
Bogdan Taranowski – Wójt UG Miedźna
Andrzej Krawczyk – Prezes WZRKiOR w Katowicach
Łucja Krutak – Prezes GZRKiOR w Miedżnej
Anna Rogala-Romanek – ŚODR PZDR w Pszczynie,
Wyłoniła zwyciężczynie konkursu: KGW FRYDEK, które zachwyciły potrawami: zupa kartoflonka, prażone z kiszką, karczek w cebulce, ciaper kapusta, ciasta i przetwory warzywne i owocowe. Panie z Koła Gospodyń we Frydku w 2019 roku będą reprezentowały Gminę Miedźna w Konkursie potraw na szczeblu powiatowym.

 

IMG 3929

IMG 3927

IMG 3943

IMG 4034 2

Fot. Beata Fąfera

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com