W niedzielę 13 grudnia można było posmakować kulinarnych smakołyków ze „Stołu Wigilijnego", które na konkurs przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z 12 sołectw gminy Jasienica. Oprócz pięknie udekorowanych stołów wśród wigilijnych dań, uwagę przykuwała m.in. rolada z gęsi faszerowana mielonym mięsem, krupica z masłem i cukrem, zupa z całego grochu, pierogi z kapustą, prawdziwkami i cebulą, schab z żurawiną i w galarecie, groch z pieczkami, pasztety, moczka, fasole z pieczkami, pączek z indyka, rolada serowo-mięsna, szpinakowa i serowa, deser z ryżu gotowanego na mleku i bitej śmietany, zupa rybna zabielana greckim jogurtem czy żeberka nadziewane serem. Na stole królowała zupa grzybowa, barszcz i karp, przygotowany na różne sposoby – smażony, bajcowany, faszerowany pieczarkami, w galarecie, duszony w kapuście, panierowany z nutą cytrynową. Nie brakowało też innych ryb – można było skosztować sałatki śledziowej, sałatki świątecznej z zielonego śledzia, śledzia po cygańsku, śledzików Krystynki, ryby zapiekanej z serem żółtym i migdałami, klopsików z dorsza w zalewie, dorsza w sosie śmietanowym, szczupaka w zalewie octowej, ciasta łososiowego, czy muszli nadziewanych tuńczykiem. Oprócz prezentacji stołu Jury oceniało zupę, danie główne, deser oraz nalewkę. Najwyższą notę otrzymały gospodynie z Jasienicy. Drugie miejsce zajęło Koło z Landeka, trzecie – Rudzicy. Pozostałe Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały wyróżnienia. Nagroda publiczności za najlepszy słodki smakołyk trafiła do Koła z Mazańcowic, które przygotowało ciasto z ryżem preparowanym. Na stoiskach można było zobaczyć również ozdoby świąteczne, ręcznie wykonane kartki, bańki, stroiki, choinki, czy słodkie przysmaki wigilijne. Wśród zespołów umilających wspólne świętowanie był m.in chór składający się z pracowników Urzędu Gminy. Goście spotkania zdecydowanie poczuli już magię zbliżających się Świąt.