^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WIELKANOCNE STOŁY W PIETROWICACH WIELKICH

Image  93Image  190Image  244Image  258Image  112Image  168

  IX Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych, który odbył się w Pietrowicach Wielkich 19 marca 2016 r. w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i wyłonienie regionalnych produktów i potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych receptur i metod,które stosowane są nieprzerwanie od wieków. Szczególną cechą naszej, regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność - w każdym regionie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne dla niej potrawy z których każda może stać się kulinarną specjalnością.

    Organizatorami konkursu byli: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Urząd Gminy Pietrowice Wielkie i Starostwo Powiatowe. Konkurs nawiązywał do tradycji Świąt Wielkanocnych.

     W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 14 sołectw z gmin powiatu raciborskiego, tj.: gmina Pietrowice Wielkie sołectwa – Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Maków, Amandów, Samborowice, Cyprzanów, gmina Nędza sołectwo -Nędza, gmina Krzyżanowice sołectwo - Owsiszcze, gmina Kornowac - sołectwo Łańce, gmina Krzanowice sołectwo – Pietraszyn, gmina Rudnik sołectwo - Gamów.

Swoją obecnością na konkursie zaszczycili nas: Pani Dyrektor Odziału ŚODR w Bielsku-Białej Bożena Maślanka, Poseł Gabriela Lenartowicz, Starosta Ryszard Winiarski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa Sejmiku Śląskiego Janusz Wita, Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Częstochowie Irena Łaba, Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Racibórzu Wiesław Danyłko, Prezes Wojewódzkiego Związku Kółek Rolniczych i Organizacji Rolniczych Andrzej Krawczyk, Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin i sołtysi.

Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitali: Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Starosta Ryszard Winiarski, Dyrektor Oddziału ŚODR w Bielsku-Białej Bożena Maślanka. W przerwie konkursu wystąpiła młodzież ze szkół i zespół Rzuchowianki. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Na świątecznie przystrojonych stołach pojawiały się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne oraz rolady mięsne nadziewane śliwkami i warzywami, kaczka faszerowana, królik po wiejsku, drobiowe łódeczki paszteciki, schab z żurawiną, chleb ziarnisty z kiełbasą a także galarety warzywno-mięsne pięknie przystrojone zieleniną. Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały równiez  tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji tych wszystkich potraw. Jury oceniło wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym - bez wyróżnień, jednakowo. Dyplomy ufundowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie wręczyła pani Bożena Maślanka

Nagrody ufundowali także: Starostwo Powiatowe w Raciborzu, Bank Spółdzielczy z Raciborzu, Apteka Nędza, Bank Zachodni w Racibórzu, GXL Polska SP z o.o. Racibórz, Młyn Cyprzanów ,RSP Cyprzanów RSP Kornice, Firma SHU WIP Dziećmarów oraz SUR i Ś z Raciborza. Konkurs mógł odbyć się dzięki wsparciu finansowemu sponsorów.

Wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych, w imieniu organizatorów, serdecznie dziękuję.

Dokumentacja fotograficzna - Karina Kwasniewska

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com