W ubiegłą sobotę na terenach MOSiRu w Porębie, odbyła się po 2 latach przerwy impreza plenerowa, której głównym założeniem jest pieczenie w żeliwnych kociołakch lub kotłach prażonek. Prażonki tzw. pieczonki, duszonki, to potrawa regionalna z terenu zawierciańskiego, a swoją genezą sięga do porębskiej fabryki garnków żeliwych. To tu stworzony został kociołek, w którym przyrządza się tradycyjnie potrawę.
Podczas wydarzenia odbył się konkurs na najsmaczniejszą potrawę, uczestniczyli w nim mieszkańcy Poręby oraz wszyscy zagorzali miłośnicy tej biesiadnej potrawy jedogrankowej, przyrządzanej na ognisku.
Wydarzeniu towarzyszyły występy artystyczne, koncerty oraz występ Andrzeja Rosiewicza.
Na najmłodszych uczestników czekały dmuchańce do skakania, strefa słodkości oraz malowanie buziek, czy plecenie warkoczyków.
Produkty potrzebne do stworzenia tego kulinarnego dzieła to:
żółte ziemniaki, cebula, boczek, marchewka, kiełbasa, buraki, majeranek, pieprz, sól, liście kapusty do wyłożenia kociołka, maślanka, kefir do picia.
Wszystko układamy warstwowo pamiętając, aby każdą warstwę odpowiednio wedle uznania doprawić do smaku.
Impreza przebiegła w miłej atmosferze i już wszyscy mówią o przyszłorocznej edycji tego festiwalu.