Okres jesienno-zimowy i migracje dzikiego ptactwa sprzyja pojawianiu się ognisk grypy na obszarze Europy. Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi informuje hodowców odnośnie ponownego wystąpienia na terytorium Polski ponownego wystąpienia choroby i konieczności przygotowania się posiadaczy drobiu na możliwość wystąpienia tej choroby ptaków.
Według opinii otrzymanej z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego –Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach ryzyko ponownego wystąpienia grypy ptaków w Polsce należy uznać za wysokie.
Zagrożenie wystąpienia grypy ptaków wymusza stosowanie środków bioasekuracji minimalizujące ryzyko wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w gospodarstwie.
Bioasekuracja dotyczy podejmowania takich środków ostrożności jak:
- zabezpieczanie słomy przed dostępem dzikich ptaków,
- regularne przeglądy silosów paszowych pod kątem obecności zanieczyszczeń odchodami dzikich ptaków ,
- usunięcie nieszczelności budynków inwentarskich ,
- nie dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa ,
- obróbkę upolowanych zwierząt dokonywać w bezpiecznej odległości od zabudowań hodowlanych,
- poddawanie sprzętu i odzieży odpowiednim zabiegom higienicznym.
Należy także rozważyć decyzję o ewentualnym zabezpieczeniu gospodarstw w pomieszczenia , woliery , zadaszone wybiegi i podobne obiekty , które będą zapobiegać kontaktowi drobiu z dzikimi ptakami oraz zmniejszać ryzyko wybuchu ognisk choroby.
Przepisy rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. poz.722) są obowiązujące i muszą być przestrzegane przez posiadaczy drobiu.
Należy przestrzegać :
- pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników , do których dostęp maja dzikie ptaki ,
- utrzymywania drobiu w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami ,
- uniemożliwienia dostępu drobiu do zbiorników wodnych , do których mają dostęp dzikie ptaki,
- przechowywania i zabezpieczania paszy przed dostępem dzikich ptaków ,
- zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsca , w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki.
Opracowano na podstawie informacji Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (Biuletyn Informacyjny 10/2017).