^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

MAŁE ALE TYLE BY SIĘ OPŁACAŁO - OWOCE NA DESER

jablka

Troche wiśni na smak i jabłkowe nowalijki - mało, ale tyle, by się opłacało to pomysł na mały, ale funkcjonalny sad z niewielką produkcją możliwą do zebrania i szybkiej sprzedaży. W naszych sadach dojrzewają wiśnie. Sadownicy po zbiorach wczesnych odmian wiśni - w tym roku są wyjątkowo smaczne, poniewaz wody i słońca owoce miały pod dostatkiem. Nastepnie sadownicy wyczekuja zbioru odmiany późniejszej, przeznaczonej typowo na soki. Warto je jeść przede wszystkim na surowo, bo zawierają dużo witamin C, B i PP, kwasów organicznych, oraz składników mineralnych. Możemy wykorzystywać je także na przetwory: dżemy, galaretki, konfitury, soki oraz nalewki.

Owocują takży jabłonie. Pierwsze odmiany dojrzewające w połowie lipca. Pierwsze jabłka dostępne po zimowym sezonie owoców przechowanych w chłodni lub importowanych, w pełni zachwyciły sadowników. Świeże letnie jabłka, dostępne sa na ryku dość krótko. Ze względu na klimat pierwsze jabłka oferują sprzedawcy z województwa dolnośląskiego. Jabłkowe nowalijki sypią sie z drzew. Te bez skazy będą oferowane w sklepie. Te pozbawione prezencji na soki oraz ocet jabłkowy wytwarzany przez sadowników. Warto zaznaczyć, że nie tylko sadownicy cieszą się udanymi zbiorami. Jabłonie rosną niemal w każdych warunkach.

Jabłka obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, odtruwają. Zawierają potas usprawniający pracę układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w postaci pektyn. Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny, przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych. Jabłka, podobnie jak mleko, działają odtruwająco na organizm. Osoby jedzące dużo jabłek rzadziej łapią przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Choć owoce te są nisko kaloryczne (około 46 kcal/100 g), to ze względu na dużą zawartość błonnika, który wypełnia jelita, dają poczucie sytości, polecane są dbającym o linię.

Źródło: https://ogrod/rosliny/jablonie-i-wisnie-owoce-z-przydomowego-sadu

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com