^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Systemy Jakości Żywności

Szanowni Państwo,

W związku z licznymi pytaniami od rolników, dotyczących możliwości uzyskania 2 pkt. za uczestnictwo w systemach jakości w ramach operacji ,,Modernizacja gospodarstw rolnych",

Jak zwiększyć szanse wniosku na otrzymanie wsparcia w ramach działania Modernizacja?

Za chwilę rusza nabór wniosków na Modernizację Gospodarstw Rolnych, już teraz warto pomyśleć w jaki sposób zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania.

Przypominamy, że zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu "Modernizacja gospodarstw rolnych" w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych", za uczestnictwo w Systemach jakości żywności rolnikowi przysługują dodatkowe 2 pkt. jeśli na dzień składania wniosku o pomoc dołączy certyfikat lub świadectwo potwierdzające uczestnictwo w unijnym systemie jakości.

Jednym z systemów, który daje taką możliwość jest System QMP, którego Administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Do podstawowych wymagań Systemu zaliczamy:

  • Odpowiedni dobór zwierząt do opasu :
    • do Systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne (MM) oraz zwierzęta ras mięsnych takich jak Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM),
  • Bezuwięziowym system utrzymywania.

Ważna informacja: nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania Systemu QMP.

Certyfikat zostanie wystawiony wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.

Aby uzyskać certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań systemu QMP należy:

  1. Po pierwsze spełniać wymagania określone w Standardach QMP, w przypadku producentów rolnych chodzi o Standardy QMP Bydło;

    cielaki

  2. Następnie wypełnić i wysłać do wybranej Jednostki Certyfikującej wniosek o certyfikację (lista jednostek świadczących usługi certyfikacji znajduje się poniżej);
  3. Ostatnim etapem jest pozytywne przejście kontroli, przeprowadzanej przez inspektorów Jednostki Certyfikującej, potwierdzającej zgodność produkcji z wymaganiami systemu QMP. Kontrola po pozytywnej ocenie kończy się wydaniem certyfikatu.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu z Administratorem Systemu: 
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego telefon: tel. +48 22 622 09 87

http://www.pzpbm.pl/node/120

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com