^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Wytyczne dla producentów mleka

                          

Polska Izba Mleka opracowała wytyczne związane z epidemią COVID-19, które dotyczą zarówno zakładów przetwórstwa mlecznego jak i producentów bydła mlecznego. Każda Spółdzielnia Mleczarska ma za zadanie przekazać wszystkim dostawcą mleka klauzurę informacyjną na piśmie, w której opisane są szczegółowo procedury związane z odbiorem mleka z gospodarstwa. W dobie epidemii koronawirusa ważne jest aby wiedzieć co należy zrobić, gdy rolnicy znajdą się w kwarantannie albo zostaną objęci nadzorem epidemiologicznym. Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie zalecają ograniczenie kontaktu z osoba przyjmującą mleko, a gdy to konieczne o zachowanie bezpiecznej odległości. Odbiorca mleka powinien być zaopatrzony w jednorazowe rękawiczki, maseczki ochronne. Rolnik powinien zapewnić gdy jest to konieczne dostęp do środków higieny takich jak płyn dezynfekujący, rękawiczki jednorazowego użytku. Producent mleka jest zobowiązany o niezwłocznym poinformowaniu stacji odbioru mleka o odbywanej kwarantannie czy objęciem nadzorem epidemiologicznym przez niego oraz osoby z jego najbliższego otoczenia  w celu ustalenie sposobu dalszej współpracy z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską. Należy pamiętać,że surowe mleko nie przenosi wirus SARS-CoV-2. Miejmy na uwadze dobro spółdzielni mleczarskich, ponieważ jedna osoba zakażona powoduje objęcie kwarantannej znacznie większej liczby pracowników, co utrudnia  produkcję wyrobów mleczarskich.

                                    

Źródło: polska izba mleka http://izbamleka.pl

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com